Bilintresset gjorde Staffan till företagare

Trelleborg Artikeln publicerades
Staffan Palmgren. 3 bilder
Foto:Tomas Nyberg
Staffan Palmgren.

Så länge Staffan Palmgren kan minnas har hans fritid kretsat kring bilar. Men det var som tandtekniker han först kom i kontakt med livet som företagare.

Sedan 2013 lever han drömmen med egen verksamhet inom bilförsäljning och -service.

– Som du ser är det inte längre bara exklusiva bilmärken som förknippas med Wendels, säger Staffan när han visar runt i bilhallen där det står ett flertal familjebilar men även en Ferrari och en Porsche.

– Vi säljer alla märken men framför allt tyska prestigemärken som Audi, BMW, Mercedes och Porsche, tillägger han.

I lokalerna på Östra industriområdet finns även verkstad, tvätthall och däckhotell. 2012, året innan Staffan kom in i företaget, anslöts verkstaden till Mekonomen genom ett samarbetsavtal.

– Bilar har alltid varit en stor del av mitt liv. Från början var det en hobby, men det har vuxit genom åren och numera även blivit mitt yrke. Jag jobbar med detta för att jag älskar att hålla på med bilar.

Från början utbildade Staffan sig till tandtekniker. Vid sidan av sin anställning köpte och sålde han bilar för privat bruk.

– Precis som nu var det tyska prestigebilar som låg mig varmast om hjärtat.

På 1980-talet startade Staffan Dentallaboratoriet i Höllviken. Drygt tio år senare, i slutet av 1990-talet, tog han ett första steg mot att förverkliga sin dröm och blev anställd som avdelningsansvarig för Audis lyx- och sportbils avdelning i Malmö vilket innebar att han var ansvarig för Audi A 8, Audis dyraste lyxmodell. Till Wendels kom han som konsult 2013. Då fanns det två andra huvudägare. 2015 blev Staffan ensam ägare till företaget som har anor från 1960-talet.

– Jag ser bara det som positivt. Vi är ett litet företag med personlig service och ger det lilla extra, precis så som jag vill att det ska vara. Nackdelen är väl att många förknippar oss med dyra bilar, medan vi numera mest säljer normala familjebilar, förklarar han.

Staffan har svårt att sätta fingret på vad det är som får honom att trivas så bra i rollen som bilhandlare. Men att förverkliga och leva sin dröm är precis så fantastiskt som han trodde att det skulle vara.

– Jag gillar kontakten med människor och att göra affärer. Dessutom är det ju kul med bilar.

Att köpa bil är för många en stor affär som kräver många och långa överväganden. På frågan om Staffan ibland önskar att han sålt mjölk i stället, svarar han med ett leende.

– Nej. Jag upplever det som enkelt att sälja bilar och jag vill göra det enkelt för köparna. Jag är mån om att de ska känna sig trygga.

Det stora bilintresset sträcker sig inte så långt som till att kavla upp ärmarna och skruva under huven. Det överlåter Staffan med varm hand till mekanikerna, även om han lärt sig ett och annat genom åren.

– Mitt intresse ligger i den övergripande driften av företaget. Den erfarenhet jag har med mig sedan jag drev eget som tandtekniker gör att jag känner mig trygg som entreprenör. Det gjorde det lättare att ta beslutet att satsa på detta och köra själv.

Även om det kostar att ha anställda skulle Staffan inte vilja vara utan dem. Kamratskapet väger upp. Någon saknad efter en annan delägare att dela ansvaret med känner han däremot inte.

– Nej tvärtom. Jag tycker om att vara själv och fatta egna beslut och jag gillar att vara företagare. Den friheten det ger att kunna bestämma över sina egna arbetsdagar men även utmaningen att bygga upp någonting tilltalar mig. Jag är en sann entreprenör. Att kunna leva på min hobby känns extra kul.

Staffan konstaterar att det i hans liv inte finns någon tydlig gräns för vad som är arbetstid och fritid. Även med det ser han bara fördelar.

– Det är skönt att kunna jobba hemifrån också.

Staffans bransch är av det konjunkturkänsliga slaget. Efter en tuff lågkonjunktur känner han att det vänt. I sådana tider kan han uppleva det som en nackdel att vara sin egen.

– Men inget är någonsin säkert. Och vi har dubblat omsättningen sedan jag kom in i företaget, konstaterar han nöjt.

Och det är inte bara konjunkturen som påverkar försäljningssiffrorna. Årstiderna spelar också in. Under de ljusare årstiderna kommer fler kunder – både till verkstad och bilhall. Tillbaka till livet som anställd på ett större företag längtar Staffan inte.

– Nej, i ett stort företag blir allt så splittrat. Kunderna vet inte vart de ska vända sig. I ett litet företag får man en mer personlig kontakt och det gillar jag.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Staffan Palmgren

Företag: Wendels Autoprestige i Trelleborg AB.

Ort: Trelleborg.

Ägare sedan: 2013.

Antal anställda: Fyra. Anlitar dessutom konsulter på den administrativa sidan.

Företagsform: Aktiebolag.

Bransch: Bilförsäljning och -service.

Visa mer...