Anna för hantverkstraditionen vidare

Trelleborg ,
Möbeltapetserare Anna von Rosen klipper till gråvadd till en fåtölj som hon håller på att klä om.
Foto:
Ett exemplar av fåtöljen Hemmakväll får ny gråvadd på sitsen.
Foto:
Anna von Rosen.
Foto:
Uppklippet kräver att Anna koncentrerar sig.
Foto:
Sedan 2009 driver Anna von Rosen Trelleborgs möbelservice.
Foto:
Anna och hennes kollega Jörgen Johansson drömmer om att kunna ha en butik där de kan exponera till exempel tyger bättre.
Foto:
I Anna von Rosens tapetserarverkstad råder ordning och reda.
Foto:

Anna von Rosen hade aldrig ens tänkt tanken att hon skulle bli egen företagare. Den tillvaron kändes allt för osäker.

– Jag är själv förvånad att jag är här i dag, säger hon uppriktigt.

Artikeln publicerades 1 november 2016.

Tyger i alla tänkbara färger och mönster, knappar, trådrullar och kantband, men framför allt en massa möbler i behov av kärlek och omvårdnad, möter besökaren som kliver innanför dörren till Annas tapetserarverkstad.

– Ja, jag saknar inte kunder. Tack och lov! Jag känner att jag haft trelleborgarnas förtroende från dag ett.

Anna var i 35-årsåldern och hade en trygg anställning i finansbranschen när hon tog steget att flytta från Stockholm till Danmark för att omskola sig till möbeltapetserare.

– Det liv jag levde då var jätteroligt, jag hade verkligen ett fantastiskt jobb där jag bestämde mycket själv. Men jag kände att jag inte hade något annat val då. Jag kände att det var nu eller aldrig. Om jag någon gång skulle påbörja en ny utbildning så var det då. Så jag tog språnget. Livet är oförutsägbart och det är ju det som är så roligt, konstaterar Anna.

Den fyraåriga utbildningen i Danmark klarade hon av på 3,5 år. Valet stod emellan att stanna kvar där och bli anställd eller att flytta till Sverige.

– Jag ville hem. Jag avlade mitt gesällprov i juni och tog över Sven-Ingvar Perssons verkstad här i Trelleborg den 1 juli 2009. Han startade 1995 så jag tog över en inarbetad kundkrets, fortsätter Anna.

Att det blev just Trelleborg berodde inte bara på slumpen att verksamheten var till salu. För Anna är staden starkt förknippad med sommar. Sedan över 100 år tillbaka har familjen ett sommarhus vid kusten och hennes mormors morfar Johan Petter Andersson byggde och drev Garvaregården.

– Så jag har hantverkarrötter här på mödernet. Det känns kul att vara tillbaka och föra hantverkartraditionen vidare, säger Anna.

På det höj- och sänkbara bordet framför henne står en Carl Malmstenfåtölj av modellen Hemmakväll som ska få nytt tyg. Anna förklarar att den är i ovanligt gott skick. Det är väldigt sällan hon inte måste göra något åt stoppningen

– Det första jag måste göra efter ett inledande samtal med kunden är att utifrån mina yrkeskunskaper bedöma vilka åtgärder som måste vidtas. Jag tittar på vilket skick resårhusen är i och hur stoppningen ser ut. Det handlar inte bara om att klä om utan att ta hand om hela möbeln, förklarar Anna.

Hon lyfter upp en stor rulle gråvadd från golvet, klipper till en lämplig bit och lägger den över sitsen. Tar ett steg tillbaka och granskar sitt arbete.

– Den här fåtöljen är troligen tillverkad på 60-talet. Svensk design håller hur länge som helst. Gråvadd är kraftigt och gör att möbeln kan användas i många år, fortsätter Anna innan hon hämtar tyget som ska läggas ovanpå gråvadden.

Materialen, och i viss mån arbetsmetoderna, är de samma som på 1700-talet. Att stoppa en möbel är ett långsamt hantverk som tar tid.

– För många tapetserare är det tufft att försörja sig. Vi är tyvärr ett av de yrken i Sverige som har den sämsta löneutvecklingen. Efter skatt, moms och övriga kostnader är det lite som hamnar i tapetserarens ficka, konstaterar Anna.

Hon jämför sitt yrke med bilmekanikerns. Det är inne förrän man öppnar motorhuven och börjar titta närmare som man vet vad som behöver göras och vad det kommer att kosta.

– Men det är ytterst få kunder som väljer att inte restaurera sin möbel på grund av priset. Man har redan börjat glädjas åt att bevara farmors soffa och lagt ner tid, ångest och energi på att välja tyg.

Anna stannar upp och tystnar. Det är dags att göra ett uppklipp i fåtöljens ena hörn. Ett moment som kräver koncentration. Hon greppar den stora tygsaxen och lutar sig närmare för att se bättre. Till sist blir hon nöjd och tyget delar på sig.

Sedan en månad tillbaka arbetar Anna sida vid sida med sin kollega och samarbetspartner Jörgen Johansson. De två har många planer för framtiden.

– Ensam hinner man inte allt man vill göra. Jag skulle vilja få mer utlopp för min egen kreativitet och göra egna möbler att sälja. Det är otroligt roligt, men vanskligt ekonomiskt, förklarar Anna och fortsätter:

– Vi skulle även vilja hålla kurser och sälja kringtillbehör som kuddar och plädar.

– Det är oftast kringförsäljningen som får tapetserarverkstäder att gå runt. Men det måste vara något som anknyter till verksamheten, inflikar Jörgen.

De två är helt eniga om att det inte finns några hopplösa fall. Det är ”lönt” att restaurera alla möbler – oavsett vilket skick de är i.

– Få möbler är lönt om man bara pratar monetärt, men om vi pratar design eller affektionsvärde, så är det alltid lönt, menar Anna.

I verkstaden ståren upp-och-nedvänd Carl Malmstensoffa, som var i sämre skick än Hemmakvällfåtöljen då den kom in. Sätet är omsnört och grundstoppningen renoverad. De en gång ljusa träbenen har målats svarta efter ägarens önskemål.

– Jag ser inget egenvärde i att bevara originalutförandet, säger Jörgen. Jag tycker att man ska använda sina möbler. Man målade möbler förr också, för att följa trender och för att få dem att passa in.

Anna berättar om en kund i Danmark som kom in och undrade vilket tyg hon skulle ha till sitt matsalsmöblemang i Kubamahogny som hon tänkte måla vitt i shabby chic-stil.

– Jag tappade hakan. Kubamahogny gå nästan inte att få tag i. Jag kände att man inte kan göra så, men jag kan ju inte komma med min moralpredikan även om det skär i hjärtat. Inget ont om shabby chic men då kan jag tycka att det är bättre att sälja och köpa något annat att måla.

Att Dux under många år hade sin möbeltillverkning i Trelleborg speglas i den flora av möbler som lämnas in i Annas verkstad. Ett avtal mellan branschorganisationen Sveriges Tapetserarmästare och möbelförtaget innebär att man kommer att kunna bli Dux-certifierad inom en snar framtid.

– Vi ska absolut Dux-certifiera oss, då hänvisas kunder som vill klä om sina möbler bland annat till oss, förklarar Anna.

När hon arbetar med en möbel imponeras hon ofta av formgivarens tanke, kärleken till möbler, former och tyger.

– Det är bland annat den som gör att jag vill detta. Och att få återställa och återskapa. Det är en stor tillfredställelse att få leverera en möbel, ställa den på plats och se kundens glädje.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Anna von Rosen

Företag: Trelleborgs möbelservice.

Ort: Trelleborg.

Sedan: Juli 2009.

Antal anställda: En.

Företagsform: Enskild firma.

Visa mer...