Mattias Karlsson: Det är dags för Trelleborg att lyfta blicken

Opinion Artikeln publicerades
Eldsjäl vill bygga i askan efter Casablanca.
Foto:Sara Johari
Eldsjäl vill bygga i askan efter Casablanca.

När Trelleborg växer på höjden ska utvecklingen välkomnas – av alla.

I veckan blev det klart att fastighetsbolaget Alsinge­vallen köper Casablancatomten för att bygga ett sju, åtta våningar högt bostadshus på bästa läge i Trelleborg. Bengt Nilsson på Alsinge­vallen skriver i ett pressmeddelande att han lovar att det som ska byggas inte ska bli högre än Vatten­tornet. I skämtsam ton får man tillägga. Men det är mycket välkommet. Ska det byggas nytt i Trelleborg ska det byggas på höjden. Det är uppåt som framtiden i Trelleborgs centrum finns.

Den stora sorg som många trelleborgare kände när restaurangen Casablanca och den tillhörande Sibylla-kiosken brann ner till grunden i början av mars ersätts nu med framtidstro. För Alsingevallen vill att restaurangen ska flytta in i botten av den nya fastigheten. Även om restaurangen snart kan flytta in i en temporär tältbyggnad lär den nya fastigheten stå färdigt först om tre år. Ändå är det positivt med ännu ett byggprojekt i centrum.

Den senaste tiden har det skett flera stora spektakulära fastighetsaffärer i centrala Trelleborg. Nyligen köptes det gamla Centralhotellet på Flockergatan av ett bolag inom Finjakoncernen och dessförinnan förvärvade Riksbyggen två stora centrala fastigheter. Trelleborgs fastighetsmarknad är glödhet. Detta kan bland annat förklaras med pågatågens ankomst till staden.

Tågen visar också vägen för ett av de stora framtidsprojekten i centrala Trelleborg –  ombyggnaden av Rådhuskvarteret. Där planeras bland annat för 130 bostäder och ett 16-våningarshus som kommer att bli ett nytt landmärke för Trelleborg.

Det finns fler byggplaner i centrum. Vid Centralskolan ska det snart börja byggas nya bostäder och det finns planer på att bygga på den tidigare busstationen på Övre. Men tyvärr lär det dröja ett antal år innan det blir verklighet. Där kan man verkligen tala om en skandal eftersom kommunen under många år vetat exakt när busstationen skulle flyttas till Centralstationen.

Att det finns så många byggprojekt i Trelleborg är positivt. Det visar på en framtidstro hos både kommunen och fastighetsbolag. Nu gäller det också för invånarna att bejaka utvecklingen. Det är inte helt självklart.

När Trelleborgshem 2009 presenterade byggplanerna för fyra höghus på Sockerbrukstomten var det många grannar som protesterade mot att husen var för höga. Protesterna ledde att till att byggplanerna drog ut flera år på tiden.

En stads utveckling är ett gemensamt projekt för alla som bor och verkar där. Det måste framför allt grannar till nya byggprojekt förstå. Att det byggs på höjden innebär också att Trelleborg förtätas och att man får ut mer bostäder på en begränsad yta. Och vem vet, snart kanske det även finns hus som kan utmana Vattentornet som den högsta byggnaden i centrum.