Madeleine Brandin: Text med copyright

Opinion Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Kreativitet och design är det som svenska företag ska bygga framgång på.

Jag äter lunch på ett matställe i staden. Allt som omger mig är gestaltat och har en form. Stolen jag sitter på, bordet, tallriken, besticken, lamporna i rummet. En del är vackert och funktionellt, annat opraktiskt och med slapp utformning. Kniven är baktung, svår att få grepp om, såsen rinner längs skaftet.

För några dagar sedan kom en dom mot företaget Designers revolt. Företaget har kopierat designmöbler och låtit tillverka nya i stor mängd som sedan sålts för en bråkdel av priset. Det var till exempel stolen Ägget och PH-lampan.

En första tanke kan vara att det är väl bra att många kan få tillgång till god design. Men att designa ett föremål, sedan utveckla en prototyp, testa kvalitet och hållbarhet gör sig inte själv. Upphovsrättshavarna har drivit process mot dem som stulit idé och layout. Designers revolt dömdes till fängelse och höga böter.

Upphovsrätt, copyright på engelska, betyder att den person som har skapat ett verk av en viss verkshöjd har ensamrätt att bestämma hur det får användas. Musik, texter och film skyddas av upphovsrätt, men även byggnadskonst, datorprogram och brukskonst kan skyddas. Upphovsrätt kan gälla för produkter av många slag, bara formgivningen är tillräckligt originell.

Immateriella tillgångar är företagens värde, det handlar om kunskap, varumärken. En långvarig strid om tusentals patent pågår mellan Apple och Samsung, där Samsung bland annat anklagas för att stulit Apples ikoner.

Till skillnad från upphovsrätt måste man ansöka om patent, med ritningar och beskrivningar. Det kostar också en hel del att upprätthålla ett patent. Magsårsmedicinen Losec, som Astra utvecklade och fick patent på 1992 omsatte tio år senare nära 30 miljarder. Först efter tjugo år kan kopior tas fram, så kallade generica. Det är rimligt att det finns skydd och ekonomi för forskning att ta fram nya läkemedel och genomföra nödvändiga tester. Men det är också skäligt att allmänheten har råd att köpa medicinen.

Legokoncernen har försökt få legobiten som skyddat varumärke. Det har inte godkänts. Däremot har legobiten bedömts som en teknisk funktion som berättigat till patentskydd redan 1958. Patent är till skillnad från varumärkesskydd tidsbegränsade och Legos patent har löpt ut sedan länge. Men själva legokonstruktionerna har upphovsrättsligt skydd.

Våra företag, allt från Trelleborg AB till Simris Alg, får konkurrenskraft genom kompetens och kreativitet. Då är det viktigt med varumärken, patent och upphovsrätt. I måndags arrangerade Industrirådet och Region Skåne ”Industridagen”, en välbesökt konferens i Malmö. Vår framtid som industrination bygger på kreativitet var ett av budskapen. Svårt, men nödvändigt.