Madeleine Brandin: Sött, salt och surt 2016

Opinion Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Det som händer i världen händer också här hemma.

Oroligt undrar vi vad som pågår i världen. Man ser aldrig klart förrän efteråt. Putin, Trump och Brexit, vi grubblar över vad det kommer att innebära för oss. Och så nu terrordådet i Berlin. Vad vill de, hur kan så mycken ondska finnas. IS, eller Daesh, går inte att bedöma utifrån våra värderingar. Mellanöstern är en krutdurk som apteras var som helst, när som helst.

Vissa yrkesgrupper är grunden för hela samhället och är viktiga för var och en av oss. Lärare och sjukvårdspersonal har varit i hetluften hela året, det gäller deras löner och arbetsvillkor. De är många till antalet och därför får deras lönesättning stor inverkan.

Poliser är en annan samhällets hörnsten. Poliskårens omorganisation kom samtidigt som det tillkom nya arbetsuppgifter, gränskontroller och eskalerande mordutredningar, 27 i Skåne i år, varav hälften i Malmö. Många klagomål, både internt och externt, har skakat polisen, och nu är det en akut politisk fråga.

Andra arbetsuppgifter tas över av robotar, det är legio inom industrin, men sprider sig nu även till vård och hemtjänst. Även avancerade operationer kan genomföras på distans genom tekniskt avancerade och innovativa metoder. Nobelpriserna i december var spännande att ta del av, autofagi och supraflytande helium. Nobel likställde även litteratur och fredsarbete som basala för samhällsbyggandet. Samtidigt har nu behov av enkla arbeten för nyinflyttade lågutbildade accelererat. Samhället polariseras än en gång.

Nyinflyttade med uppehållstillstånd placeras ut i kommunerna. De ska välkomnas och bo någonstans. Bostadsbyggandet har länge varit alltför lågt, och nu ökar behovet av hyresbostäder dramatiskt. I Stockholmsregionen saluförs nu Attefallshus desperat, och tillfälliga bygglov godkänns i skånska kommuner fast de inte alls är tillfälliga.

Tittar man bakåt syns förändringarna i boendet. Smaka bara på orden. Ta salongen som blev vardagsrum och sen allrum. Tänk på rökrum, det fanns också rökrockar och rökbord. Det fanns herrum. Men damrum är något helt annat bevars. Kök är en plats i bostaden som säger mycket om hur vi lever. Idag har spisen flyttat in i vardagsrummet igen, men det är inte som gamla tiders bondekök. Idag äter många flera måltider utanför hemmet och köket används knappt för matlagning. Husmanskost är inget för principfasta, köttätare ersätts av vegetarianer, veganer och raw-foodätare. Och snart blir insekterna mat i stor skala.

Påven kom till Sverige, störst var inte själva besöket utan önskan om ekumenisk samverkan mellan katoliker och lutheraner. Religion tar större plats i världen. Kristenheten sträcker ut handen mot islam och judendom. Dalai Lama talar om medkänsla och universellt ansvar. Kan det vara en oväntad väg mot en bättre värld 2017?