Madeleine Brandin: Kommun …med attityd

Opinion Artikeln publicerades

Föreningar och företag arrangerar mängder av trevliga sommarevenemang. Bemötandet från myndigheterna när man ska få tillstånd varierar. Det är en fråga om attityd. Vill man hjälpa till?

Det är märkligt att köra över det frodiga Söderslätt och hitta en butik med engelska retroradiatorer i Västra Värlinge, medelhavsväxter som säljs av en före detta säkerhetschef norr om Västra Virestad, en bärnstenssamlare och ursprungshistoriker som byggt museum i före detta squashhall i Kämpinge.

I Ystad har det varit trubbel med serveringstillstånd för Hamncaféet. Krögaren är förtvivlad. Förmodligen har det varit brister i ansökan, jag vet inte, men vill kommunen verkligen hjälpa till?

Den skånska besöksnäringen växer. Däribland finns gårdsförsäljning, Hallongården är ett gott exempel. Det finns också alltfler entreprenörer som utvecklar små bryggerier, destillerier och vinodlare. Försäljning av dessa varor är dock ännu förbjuden.

Längs kuststräckan Kämpinge - Falsterbo ansöker varje sommar småföretagare om att få sälja glass och korv till badgäster. Då kommer krav på sopabonnemang, rent vatten för dem som hanterar födan, toaletter för besökarna, parkeringsplats, tillfartsväg för varuleveranser, upplåtelseavtal med markägaren och dispens från strandskyddet. Allt detta är både rätt och riktigt, och också viktigt.

Men här är frågan om attityd från myndigheterna. Vill man underlätta och hjälpa till? För den som arbetar med frågorna är det överblickbart och hanterligt, för den sökande nästan omöjligt.

I västra småbåtshamnen i Trelleborg har en tidigare vild husbilscamping nu utarrenderats till en förening. Det satt hårt inne, det finns regler om hur man får ta betalt på mark som ägs privat eller är allmän, också vilket ändamål marken har i detaljplanen.

Långsiktigt vill man kanske inte etablera ett campingområde just här. Samtidigt finns en situation just nu, det står ju husbilar här, de har behov av service man gärna skulle vilja ge dem. Det är information om begivenheter, det är hygien, det kan vara försäljning. Trelleborg basket ville ta hand om den, dessutom behövde klubben intäkter. Mycket är en fråga om attityd. Ville kommunen hjälpa till?

Jag hade satt tunnan med trädgårdsavfall fel vid hämtningstillfället häromsistens. Handtaget var åt fel håll. Om entreprenören hoppat av bilen, vridit på tunnan, satt en upplysningslapp på locket, då hade jag blivit glad och berättat för alla om hur bra det är att bo i ett lokalsamhälle med personlig service och små tjänster.

En kommun ska följa lagen. Men det finns olika kultur i olika kommuner. Graden av hjälpsamhet och tjänstvillighet varierar. Man kunde tänka sig en tävling om den vänligaste kommunen!

Fakta

Madeleine Brandin

är arkitekt och författare.

Visa mer...