Skugga över SR

Text: Jonas Duveborn
Publicerad 5 maj 2012 6.15 Uppdaterad 5 maj 2012 6.15
Större eller mindre text

Ledare.
I dokumentären Ingen är vän med en fattig, som sändes i P1 i veckan, skildrades ”vårt kluvna land”.

Frida, 25, har jobbat på krogen sedan hon var 14. Hon saknar fast anställning, vilket gör att hon har svårt att få pengarna att räcka ens till mat. Hon får ingen hjälp av det allmänna.

Det är upprörande. Så ska ingen behandlas i Sverige. Försörjningsstöd finns inte till för att samlas på hög. Märkligt nog får vi aldrig veta varför Frida inte får några pengar.

Detta är överlag kännetecknande för inslaget. Inga kritiska frågor ställs. Som om det vore tabu, bara därför att det så uppenbart är synd om Frida. SVT:s Sydnytt gick följdriktigt i fällan, återgav utan att granska. Aftonbladet likaså. Åtminstone public service borde vara försiktigare.

I stället har granskningen skett i sociala medier. Efter hand har det framkommit att Frida inte aktivt har sökt jobb, att hon har studielån, att hon äger en bostadsrätt i centrala Malmö, att hon har 999 vänner på Facebook och att hon har arbetat på P3 samtidigt med Mona Masri som gjort dokumentären. Kopplingen mellan reporter och intervjuad har medvetet mörkats. De två ska, enligt Masri, ha stött på varandra ”i kroglivet”.

Public service ska vara opartiskt. SR borde därför inte ge utrymme åt tendentiösa dokumentärer som förvränger verkligheten i stället för att skildra den som den är.

Större eller mindre text115 läsare har reagerat på denna artikel

88% är glada

2% är likgiltiga

3% är nyfikna

8% är arga


Hur reagerar du på "Skugga över SR"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • avatar Johan Olofsson  3 veckor sedan
  • Kritiken är berättigad, men i TA:s ledare något överdriven. Det hade  Jonas Duveborn lätt undvikit om han lyssnat på dokumentären, som är tillgänglig på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4091&artikel=5082768. Men det fanns väl inte tid till det, kan man förmoda.
  • avatar Daniel  3 veckor sedan
  • Vad menar du? Han borde ha lyssnat mer på den oerhört vinklade dokumentären för att få rätt åsikt...?! P1 ägnar sig numera åt skadereglering och har bl.a. gått ut med att man inte berättade om bostadsrätten därför att: "Vi valde bort den för att vi inte tyckte det hörde hemma i berättelsen" Hur den kan vara betydelselös i sammanhanget är nog en fråga för 'snillen spekulerar' skulle jag gissa.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu