Faller Löfven i fällan?

Text: Petter Birgersson
Publicerad 7 april 2012 6.30 Uppdaterad 7 april 2012 6.30
Större eller mindre text

Ledare.
Med förtroende som starkaste gren har Fredrik Reinfeldt och Anders Borg haft det svenska folket i sitt grepp.

Även hårt kritiserade reformer och kraftiga underlägen i tillfälliga opinioner har de lyckats vända till sin fördel när slutfrågan kokat ner till vem som har förmågan att klara svensk ekonomi. För det stora flertalet har åren med alliansregeringen betytt mer pengar i plånboken, trots att Europa genomgått och genomgår en ekonomisk jordbävning. Sysselsättningen i faktiska tal har ökat under alliansregeringen, något den knappast hade gjort utan regeringens behandlingskur i form av högre egenfinansiering och stramare ersättningsregler i a-kassan, rot- och rut-avdrag och jobbskatteavdrag.

Arbetslinjen har etablerats av alliansregeringen och den gillas av majoriteten, även om medicinen haft biverkningar – och i en del enskilda fall slagit hårt mot personer som inte fått det skydd de borde ha rätt till. Men den stora bilden är att det som genomförts varit till gagn för Sveriges och svenskarnas ekonomi.

Sedan Stefan Löfven kom in i spelet har han inte ifrågasatt arbetslinjen. Tvärtom. Precis på samma sätt som Moderaterna gjort socialdemokratiska begrepp till sina, tar Stefan Löfven tillbaka dem som passar honom. Som tidigare ordförande i IF Metall har han en dokumenterad historia som ansvarstagande för industrins utveckling, lönesättning och arbetsmarknad. Med lönekrav balanserade mot företagens faktiska utveckling har reallöneökningar blivit legio i Sverige de senaste decennierna, till skillnad mot 1970- och 1980-talens inflationsuppätna påslag. Med krisavtalet kunde Stefan Löfven dessutom visa att IF Metall var berett till ansvar även under en borgerlig regering.

Stefan Löfven har fått förtroende genom att omvärlden, även industriledare, talat väl om honom. Han har tackat med att förklara att näringslivet inte är ett särintresse. Och med sin försiktiga framtoning, långt från Håkan Juholts snabba utspel, har Stefan Löfven på kort tid skapat ett förtroende för sin person bland allmänheten. Samtidigt har Fredrik Reinfeldt gett ett trött och oengagerat intryck, möjligen påverkad av privata omständigheter med separation. Hårdast är hans angrepp mot de egna i alliansen, där Folkpartiet och Centerns idéer om sänkta ingångslöner som ett medel för att få fler ungdomar och invandrare i jobb avfärdas.

Stefan Löfvens tysta taktik kommer inte att räcka hela vägen. Han måste övertyga väljarna om att han sitter på lösningar som regeringen saknar. Och han måste ge något trovärdigt svar på med vilket stöd han avser att regera. Den fälla som Mona Sahlin mot sin vilja gick in i, med ett rödgrönt block, är kvar – redo att slå igen ytterligare en gång. Även om Löfven inte kommer att fastna i samma fälla måste han ge svar på hur han ska förhålla sig till Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt, som i pragmatismens förlovade tidsålder står längre från Stefan Löfven än Fredrik Reinfeldt synes göra.

Större eller mindre text4 läsare har reagerat på denna artikel

0% är glada

75% är likgiltiga

25% är nyfikna

0% är arga


Hur reagerar du på "Faller Löfven i fällan?"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
 • avatar stenbjrk  3 veckor sedan
 • Petter, tack för Dina Goda råd. De är säkert dikterade av omtanke  om svenska folket och oss socialdemokrater, eller hur. Allt Du skriver ovan är kanske inte kungsord , som  att Arbetslinjen fungerar och gillas av majoriteten.  Vi skall ha partikongress och jobba vidare på alternativen. Så - ha  tålamod med oss...   Sten
 • avatar KHland  3 veckor sedan
 • Visserligen är det bra att slippa en massa svammel som är vanligt inom politiken. Men hur kan sossarna gå framåt när svenskarna inte hör något ställningstagande från partiet? Svensken är nog den mest naiva, lättköpta individ som finns på denna planet.
 • avatar PURSVENSKEN53  3 veckor sedan
 • Svensken är inte bara nog han är den den mest naive, blåögde  och lättköpta individ som traskar runt här på denna planet. Vad än politiker trycker ner i halsen på folket sväljer de bara undan utan minsta eftertanke.
 • avatar pro_bono  3 veckor sedan
 • Nu får ni skärpa er på webbredaktionen. Vad jag än skriver kunder detta inlägg så försvinner det. Det är väldigt trist när man lägger ner en del jobb och energi på sakliga debattinlägg och ni bara tar bort dom. Skärpning.
 • avatar skanemedia  3 veckor sedan
 • Om ditt inlägg försvinner hittar du svaret på varför i våra regler, de finns i anknytning till alla artiklar som går att kommentera, att hålla sig till ämnet, hålla god ton och skriva kort, max 500 tecken, är grundläggande. Om det försvinner kan det också bero på att det är anmält och då tar vi en titt på det och antingen godkänner (då kommer det tillbaka) eller raderar. Har du fler frågor är du välkommen att mejla oss. /webbredaktören
 • avatar KHland  3 veckor sedan
 • Läste ditt första inlägg och blev förvånad när det togs bort. Skänemedias svar är taget i luften. I alla upptänkliga scenarier du skriver så glömmer eller vågar inte tro det men ett annat alternativ är på frammarsch.Att lägga en röst på några av de sju alternativen är och förblir slätstruket.Vill man Sverige och svenska folket väl så är Sverigedemokraterna det säkraste alternativet. Alla de andra har sålt ut landet och dess befolkning
 • avatar skanemedia  3 veckor sedan
 • Vänligen håll er till reglerna, de hittar ni här ovanför kommentarsfältet. Håll er till ämnet och skriv kort - max 500 tecken godkänner vi.
 • avatar KHland  3 veckor sedan
 • Nä nu får moderatorn ge sej. Kan inte se att pro_bono överträdde era regler utan hade saklig debattinlägg. kanske längt men då stryker man det sista.Hör till god sed att även motståndare ska få utrycka sig fritt i tal och skrift
 • avatar pro_bono  1 dag sedan
 • Skriv din kommentar här. En sak kan man direkt konstatera och det är att det kommer att bli ett spännande val 2014. Vad man redan idag kan säga och som kommer att påverka valet är enligt mig följande. Hur kommer väljarna att reagera när väl Löfven börjar prata och presenterar vad Socialdemokraterna vill göra med Sverige? Han kan ju inte hålla tyst hur länge som helst även om det gagnar partiet. Det lilla försprång som den s.k. rödgröna alliansen har idag säger inte mycket. Minnesgoda väljare kommer säkert ihåg valet 2010 då de rödgröna hade en betryggande ledning ett halvår före valet. Sedan gick det som det brukar Alliansen med Fredrik i spetsen knappade in månad för månad för att till sist stå som segrare. Alliansen är mästare på att valspurta och kommer att vara det denna gång också. Andra frågor är vad kommer att ske med den s.k. rödgröna alliansen? Det är inte så självklart att Miljöpartiet går samman med Socialdemokraterna. Vissa indicier har pekat i andra riktningar. Vad beträffar Vänsterpartiet vill nog inte Löfven ta i det med tång i varje fall inte före valet. Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer fortfarande att vara kvar i Riksdagen det ser taktikröstarna till. Detta skulle innebära med ovanstående resonemang att Alliansen sitter kvar i regeringsställning även efter 2014 och det tacka jag för.   
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu