Tidningens utmaningar

Publicerad 25 september 2010 6.30 Uppdaterad 27 september 2010 11.58
Större eller mindre text

Ledare.
Trelleborgs Allehanda är i ständig utveckling. Här presenteras tidningens utmaningar tillsammans med en historik och en kort rapport från framtiden.

”Den lokala tidningen skapar en lokal identitet.” Det säger massmedieforskaren Lennart Weibull som under en längre tid studerat den skånska mediemarknaden. Men det är också tvärtom menar han, lokala dagstidningar bygger på lokal identitet.

Det är med andra ord en ständig växelverkan mellan en stads identitet och dess tidning. Men då handlar det också om att verkligen ta ett helhetsgrepp, att tidningen fyller ut hela den lokala identitetskostymen.

Att lokala nyheter är värdefulla för människors orientering är det idag ingen som tvivlar på. Men så har det inte alltid uppfattats. På 1960-talet fanns det debattörer och författare som tyckte att landsortstidningarna var provinsiella i en lätt nedsättande betydelse och att de lokala nyheterna trängde ut större viktigare internationella frågor. Den uppfattningen finns inte idag. Men för att verkligen ge läsarna en bra orientering bör man sträva efter att utifrån det lokala perspektivet också spegla globala skeenden. Det kan vara en viktig uppgift för en lokaltidning.

Det finns en annan viktig växelverkan för en tidning, att hela tiden få in nya läsare i takt med att man förlorar gamla. För närvarande har den prenumererade morgontidningen en mycket stark ställning i Skåne, enligt Lennart Weibull. De närmaste åren håller den här trenden i sig, men det finns orosmoln. Idag är det fyrtiotalisterna som till en stor del bär upp prenumerationerna och de är uppvuxna med tidningar. Den yngre generationen växer inte upp med morgontidningar på samma sätt och lär vara svårflörtade som prenumeranter när de blir äldre. Det hör också till att det lokala perspektivet inte intresserar yngre läsare. Men, intresset för det lokala kommer med barnen, konstaterar Lennart Weibull.

Trelleborgs kommun har de senaste tio åren ökat från 35 000 invånare till 42 000. Inflyttningen väntas öka ytterligare med tio procent det kommande decenniet. Trelleborgs Allehandas kanske största utmaning ligger just i detta – att de nyinflyttade börjar prenumerera på tidningen. För att lyckas med detta är det viktigt att de nya kommuninvånarna får en känsla för sin nya hemkommun. Men frågan är vilken identitet de har i en Öresundsregion som växer sig allt starkare. Därför är det troligen av största betydelse för tidningen att stärka den lokala identiteten.

Detta kan troligen bäst göras genom att satsa på Söderslätt med sina byar och sedan därifrån vända blicken in mot tätorten. För att tidningen ska överleva måste hela kommunen få vara med i tidningen.

Större eller mindre text50 läsare har reagerat på denna artikel

44% är glada

42% är likgiltiga

2% är nyfikna

12% är arga


Hur reagerar du på "Tidningens utmaningar"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • noavatar Alexem  3 timmar sedan
  • Personligen har jag TA för att jag är intresserad av det lokala. Provade Sydsvenskan för nåt år sen, men där stod ju ingenting om Trelleborg så den försvann snabbt. Dessutom var det bara annonser. Tyvärr har TA blivit likadan. Ibland ser man inte artikeln för bara annonser......en liten stackare uppe i ett hörn sen är det annonser för resten på 2 sidor. Ibland är tidningen så tunn att hade man tagit bort annonserna så hade det andra fått plats på 3 sidor. Händer det verkligen inte mer här? Det kan ju vara alla sorters nyheter, även glada. Behöver inte bara vara elände.
  • noavatar Dan  6 dagar sedan
  • Ledsen men TA är en riktigt "tradig" tidning och vem den riktar sig till är för mig obegripligt. Läser den på webben men skulle aldrig betala för en prenumeration, inte ens om jag fick ett erbjudande att ha den gratis.
  • noavatar Prenumerant  5 dagar sedan
  • Om man nu satsar så mycket på nya lokaler kanske man skulle satasa lite på själva tidningen. Lite mer och lite bredare bevakning på det som händer lokalt hade inte varit helt fel. Vissa dagar står det absolut inget mer än sport. Och vår familj är INTE sportintresserade.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu