En mindre riksdag blir mindre anonym

Text: Mattias Karlsson
Publicerad 29 maj 2012 6.20 Uppdaterad 29 maj 2012 9.33
Större eller mindre text

Signerat Karlsson.
All offentlig makt i Sverige utgår från folket, står det i vår grundlag.

Syftet är välkänt, vi har demokrati och vid allmänna val väljer vi våra politiska företrädare. Till riksdagen, landets högst beslutande organ, är hela landet med och röstar fram ledamöter. För demokratins skull borde därför riksdagen vara så stor som möjligt.

Riktigt så enkelt är det inte. Ett större parlament är inte nödvändigtvis bättre än ett mindre när det gäller att utöva makt. Det är en av anledningarna till att riksdagens 349 ledamöter bör minska i antal. Sedan tidigare är det känt att Moderaterna vill dra ner på antalet ledamöter med 100 till 249. Folkpartiet är nu inne på samma linje. Det framgår av partiets programkommitté som menar att en mindre riksdag skulle öka ansvarsutkrävandet av riksdagsledamöterna, skapa en helhetssyn inom politiken och ge ekonomiska besparingar.

Förvisso sparar man pengar med färre politiker men den största vinsten med en mindre riksdag är inte den ekonomiska utan en bättre koppling mellan politikerna och väljarna. Med dagens 349 ledamöter är det alldeles för enkelt att bli anonym, att bli en ledamot i mängden. Det är allvarligt för politiken får aldrig döljas eller skylas över. Politikerna ska vara aktiva och synas för sina väljare oavsett om man verkar i riksdagen eller i kommunfullmäktige.

För demokratins skull bör därför riksdagen bli mindre.

Större eller mindre text3 läsare har reagerat på denna artikel

100% är glada

0% är likgiltiga

0% är nyfikna

0% är arga


Hur reagerar du på "En mindre riksdag blir mindre anonym"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • avatar Ulf Persson  3 veckor sedan
  • Håller helt med. Det finns massor med folk som i nämnder, fullmäktige och parlament är helt anonyma. Mindre enheter och mer ansvar är modellen. Sen kan man fundera över annat - som partipolitik, blockpolitik mm. http://ulfpersson.wordpress.com/2012/04/19/pnyx/
Mest läst på Signerat Karlsson
Mer från Signerat Karlsson
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu