Stoltsera med skolan

Text: Mattias Karlsson
Publicerad 23 maj 2012 6.25 Uppdaterad 23 maj 2012 6.25
Större eller mindre text

Signerat Karlsson.
Läraryrkets framtid befinner sig i ett moment 22.

Bland unga har det förlorat i status på grund av lön och arbetsmiljö. Det leder i sin tur till att allt färre söker till lärarutbildningen med följden att intagningskraven sjunker, vilket i sin tur ytterligare sänker yrkets status.

Något måste göras för att vända den negativa utvecklingen.

Den här bilden av läraryrkets svåra dilemma återfinns i en nyutkommen rapport från Sydsvenska industri- och handelskammaren. Stolthet och misströstan heter rapporten som är skriven av Joakim Lundblad. Den bygger på en undersökning av drygt 500 gymnasielärare vid 279 skolor. Det är ingen munter bild som ges.

Trots att många lärare är stolta över sina insatser är de överlag missnöjda med sina arbeten. Nästan hälften av lärarna ångrar sitt yrkesval.

I en tid då svenska elever presterar sämre borde man satsa på mer undervisning. Tyvärr uppger en majoritet av de tillfrågade lärarna att de ägnar mindre än halva arbetstiden åt undervisning. Istället för att vara i klassrummet och ägna sig åt sin huvuduppgift finns det en rad andra arbetsuppgifter. Administration, tillsyn, utvärdering, dokumentation, samverkan och marknadsföring stjäl lärarnas tid.

Ska man göra något för att vända den negativa trenden och få fler att vilja utbilda sig till lärare måste man börja i rätt ände och förbättra arbetssituationen med en god löneutveckling och bättre arbetsmiljö.

Dagens lärare är de bästa ambassadörerna för sitt yrke. Men då måste de också ha anledning att vara stolta.

Större eller mindre text1 läsare har reagerat på denna artikel

0% är glada

0% är likgiltiga

0% är nyfikna

100% är arga


Hur reagerar du på "Stoltsera med skolan"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Mest läst på Signerat Karlsson
Mer från Signerat Karlsson
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu