Låt inte byggandet gå i stå

Text: Mattias Karlsson
Publicerad 3 mars 2012 6.30 Uppdaterad 4 mars 2012 8.50
Större eller mindre text

Signerat Karlsson.
Att det byggs nya bostäder är ett hoppfullt tecken. Det visar att någon tror på bättre tider, att framtiden är ljus. Hur ska man tolka det omvända, att det inte byggs?

”Det var länge sedan man såg en byggkran i Trelleborg.” Så säger byggare och fastighetsägare, vilket framgick av TA:s Näringslivsbilaga som publicerades i veckan. Temat för bilagan var ”Bygga & bo” och bilden som tecknades i bilagan var tyvärr inte ljus, det byggs alldeles för lite i kommunen. Anledningarna till detta är många.

För nya flerfamiljshus, som verkligen behövs i Trelleborg, är utdragna processer kring överklaganden en orsak. Exemplen är tyvärr många på att kommunen gett byggplaner grönt ljus men som sedan inte kommit igång för att ärendena har fastnat när de överklagats till högre instanser.

Ett sådant fall är tomten på Sockerbrukstomten där Trelleborgshem vill bygga fyra nya höghus som är högre än vad detaljplanen anger. Ett kompakt motstånd från närboende har sinkat planerna väsentligt. Det är synd. Behovet av nya hyreslägenheter är stort i Trelleborg. Då är förtätning av staden helt nödvändig – och att man bygger på höjden. Trelleborgs kommun kan inte bara växa genom att man rullar ut villamattor, man måste ta sikte på höjden också.

Det är inte enbart utdragna processer som hindrar byggandet. Finanskrisen som slog till 2008 la en våt filt över hela byggindustrin. Visserligen har återhämtningen därefter varit stark men det finns fortfarande en osäkerhet om vart konjunkturen är på väg. Bostadsmarknaden har också kylts av väsentligt, bland annat på grund av att kraven på bolåntagarna har höjts.

Att marknaden varit sval märks tydligt i att försäljningen av nybyggda villor i Trelleborg var mycket dålig under förra året. Flera husfabrikanter som har byggt villor i kommunen eller äger tomter hade det tufft men det kan ha vänt nu eftersom det rapporterats om ett ökat intresse. Ändå kan man kritisera kommunen för att det saknas självbyggartomter. Det behövs en mångfald av boendeformer, villor, bostadsrätter och hyreslägenheter, för att täcka in de olika behov som finns. Mångfalden borde även gälla för tomter.

På måndagens fullmäktigemöte debatterades ett medborgarförslag om att återinföra en allmän bostadsförmedling. I debatten sa fullmäktigeledamoten Mikael Rubin (M) att bostadsbristen inte kan lösas av en förmedling utan att det är fler lägenheter som behövs. Det är sant. Men även det som oppositionsrådet Catherine Persson (S) poängterade: ”Det byggs absolut ingenting.” Hon tillade senare att det saknas både mark och planer för att kunna bygga.

Det pekar på att även Trelleborgs politiker, och då framför allt den styrande femklövern, har ett ansvar för den uppenbara stiltjen i byggandet. Och inte bara det. Den planerade andra pågatågsstationen kommer inte att vara färdig när pågatågen rullar in i Trelleborg 2015.

”Vissa beslut mår bra av att ligga till sig”, sa kommunalrådet Ulf Bingsgård till TA i veckan.

Det är ingen bra inställning. Beslutet om var en andra pågatågsstation ska ligga är helt och hållet Trelleborgs eget. Då måste man också kunna enas om detta. Nu rinner tiden ut för att man inte kommer fram till en lösning som har ett brett politiskt stöd.

Marken vi går på, marken vi bor på, marken vi odlar – den är grundläggande för mycket av det vi bygger vårt samhälle på och för våra liv. Den måste förvaltas på bästa sätt och Trelleborg har goda förutsättningar. Åkermark av högsta kvalitet, goda boendemiljöer i stad och på landet samt bra infrastruktur och en väl utbyggd kollektivtrafik. Dessa möjligheter får aldrig glömmas bort.

Självklart är det så att vissa drömmar och visioner inte ska realiseras. Nya omständigheter uppdagas och verkligheten förändras vilket man måste ta hänsyn till när man ska gå från ord till handling. Men visioner fungerar också som riktmärken, något att ta sikte på. Utan långsiktiga mål stannar utvecklingen upp och man hamnar i förvaltandets sega lunk.

Trelleborg har inte råd att låta utvecklingen gå i stå. Det krävs nya friska tag för att byggandet åter ska komma igång i kommunen. Hur ska man annars nå målet 50?000 invånare till 2025?

Större eller mindre text39 läsare har reagerat på denna artikel

44% är glada

5% är likgiltiga

8% är nyfikna

44% är arga


Hur reagerar du på "Låt inte byggandet gå i stå"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
 • avatar MarcusCato  3 veckor sedan
 • De enda broar som byggts i Trelleborgs kommun  är de som Ulf Bingsgård byggt med Sverigedemokraterna. Möjligen då med undantag för projektet  Rättspsykiatriskt centrum på Öster. Kanske bidrar det till att stämningen förtätas och att Trelleborgarna en vacker dag säger att nu får det vara nog.
 • avatar pro_bono  3 veckor sedan
 • Det är lite märkligt att inte du MarcusCato har gjort den lilla observationen att Sverigedemokraterna i 3 fall av 4 röstat med Socialdemokraterna och Söderslättspartiet i både fullmäktige och kommunstyrelsen (ja inte med SÖS då i kommunstyrelsen eftersom SÖS inte sitter med där som tur är). Att då kalla SD som ett stödparti till Femklövern har i varje fall jag lite svårt att förstå så vänligen sluta med ditt snart patetiska resonemang om Sverigedemokraterna och acceptera att SD är ett oppositionsparti precis som Socialdemokraterna och Söderslättspartiet. Glöm inte heller att Sverigedemokraterna är Trelleborgs tredje största parti och kommer så att förbli om inte de övriga partierna tar dom på allvar och bemöter dom på ett seriöst sätt. 
 • avatar MarcusCato  3 veckor sedan
 • Sd röstade aktivt för Bingsgårds förslag till politisk organisation.Sd fick en arvoderad oppositionsrådspost som tack för hjälpen med att säkra Ulf Bingsgårds jobb som kommunalråd. Man kan sammanfatta det som att Sd stöttar Bingsgårds styre men formellt i oppositionsställning. Sd visste var man skulle sätta in stöten, Bingsgård var inte sen på att nappa, han svalde hela betet.
 • avatar pro_bono  3 veckor sedan
 • Allt det du skriver har ingenting med SD:s agerande som oppositionsparti att göra. Det du skriver är fel. Sverigedemokraterna stöttar inte Femklöverns styre. Ta nu detta till dig för en gångs skull. SD är i opposition och stöttar de övriga oppositionspartierna i 4 frågor av 5.  
 • avatar MajorCarter  3 veckor sedan
 • Om det är som pro_bono påstår är det än mer pinsamt för det moderatledda styret. Då har man ju inte fått något i gengäld för att Bingsgård i KS trumfade genom att Klarberg skulle få sin försörjning som oppositionsråd
 • avatar MarcusCato  3 veckor sedan
 • Huvudsaken var att trygga jobbet som KS ordförande och kommunalråd, resten är ju politik och tydligen inte prioriterat. Det syns bl.a. i byggandet
 • avatar JohannesAndersson  3 veckor sedan
 • Men HALLÅ. Marcus Cato och pro bono. Vad är det ni diskuterar??? Det är byggandet det gäller.
 • avatar Ingolf  3 veckor sedan
 • Nej för MajorCato och Marcus Cato är det att smutskasta. Förmodligen var de aktiva när Lars-Arne förhandlade fram en post som kommunalråd och efter 4 år på posten har fått en pension som kostar oss skattebetalare ca 800 000 kr. Då var det i en öppen förhandling mellan S och M. Med resultat att M skulle ALLTID stödja S. Men det är byggandet det gäller. Det finns flera planer och av samhällsbyggnadsnämnden godkännda projekt. De är överklagade. 
 • avatar MarcusCato  3 veckor sedan
 • Blod är tjockare än vatten, på den punkten är Ingolf övertydlig. Men inte byggs det mer i Trelleborgs kommun för att Ulf har berikat Sverigedemokraterna med en rådspost som belastar skattekollektivet med 2 milj. För att kunna förankra och ta till sig goda förslag som leder framåt i en kommun kräver betydligt mer. Mycket mer.
 • avatar pro_bono  3 veckor sedan
 •  Ja du har helt rätt men det är så svårt för herrar MarcusCato och MajiorCarter att hålla sig till ämnet. Dom är båda två som besatta av "ämnet" att SD skulle vara ett stödparti till Femklövern. Deras tjat om detta och hur Klarberg fick en oppositionsrådsplats dyker upp i varje kommentar helt utanför ämnet. Tråkigt tycker jag och ändå tråkigare är att man dras med men jag skall försöka att hålla mig utanför den debatten som jag anser vara avklarad. 
 • avatar DogWisper  3 veckor sedan
 • Men inte ens du förnekar att MarcusCato och Carter har rätt. Och vi måste se till UBs spel under täcket med Klarberg inte glöms.
 • avatar pro_bono  3 veckor sedan
 • Ursäkta vad var det vi skulle glömma?
 • avatar Fredrik Lindberg  3 veckor sedan
 • Men tomten bakom Lidl & Karlssons. Det ser för jä-ligt ut där. Några planer att bygga där kommunen?
 • avatar KHland  3 veckor sedan
 • Verkar vara en del som har stora problem med gallan. Ledaren gällde byggandet men det var visst slamkryparna som tog ton. Till Ämnet. Här finns stadsplaner på byggtomter men vem vågar sätta sig i skuld på fyra fem miljoner för ett halvt fuskbygge? Både husfabrikanter och byggfirmor borde skämmas för de halvfabrikat de smäller upp.Tror byggreglerna är hårdare och bättre för att bygga några hästboxar än dessa panelhus.Tycker synd om dessa unga familjer som sätter sig i denna fantasiskuld. någon med sunda förnuftet i behåll borde varnat dem. åtminstone bankmaffian.
Mest läst på Signerat Karlsson
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu