I dag, i Europa, en skam

Text: Jonas Duveborn
Publicerad 28 februari 2012 6.25 Uppdaterad 28 februari 2012 6.25
Större eller mindre text

Signerat Duveborn.
Först 1989 erkände världssamfundet att romerna var offer under Förintelsen. Därpå vidtog konferenser och stolta deklarationer om romers rättigheter. Fint, men resultatlöst, om man får tro Europarådet.

Under de senaste årens ekonomiska kris har romerna drabbats hårdare än andra, hävdar Europarådet i en ny rapport. Fortfarande förnekas många av dem identitetshandlingar, vilket får till följd att de förblir statslösa i avsaknad av grundläggande sociala rättigheter.

Men behandlingen av romer är mer än bara diskriminering och fördomar. Det är uppenbar rasism grundad bland annat på politisk extremnationalism och eskalerande näthat, skriver rapportförfattaren och kommissarien för mänskliga rättigheter Thomas Hammarberg. Han anser att situationen för romer är skamlig.

Inget av de 47 medlemsländerna undkommer kritik. Sverige påstås negativt särbehandla romer i fråga om bostäder, men får framförallt stå till svars för att romer har avvisats till Kosovo.

Europarådet och FN:s flyktingkommissariat anser att den sociala situationen i Kosovo är så svår att det inte finns någon förutsättning för myndigheterna där att ta hand om dem. Det är känt att återsända romer har tvingats bo i läger under omänskliga förhållanden, som i det blyförgiftade lägret utanför Mitrovica.

Det är inte omöjligt att Sverige har skickat tillbaka personer till Kosovo som myndigheterna där systematiskt har diskriminerat. Och man undrar varför. Ingen människa ska användas som bricka i ett politiskt spel. För detta finns mer effektiva åtgärder.

Romers rättigheter är lika självklara som alla andras. Att Sverige får kritik av Europarådet är allvarligt, lösningen inte nödvändigtvis att gå Kosovos styre till mötes.

Större eller mindre text2 läsare har reagerat på denna artikel

0% är glada

50% är likgiltiga

0% är nyfikna

50% är arga


Hur reagerar du på "I dag, i Europa, en skam"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
 • avatar Edelweiss86  3 dagar sedan
 • Varför har romer ett dåligt rykte? Fördomar och oprovocerat näthat? Din verklighetsfrånvaro är det som är skamligt Duveborn.
 • avatar maximalen  3 dagar sedan
 • ja KHland skriver precis va jag tycker
 • avatar KHland  4 veckor sedan
 • Kommentaren togs bort av en konstig anledning. Undrar vad Allehanda är rädda för? Till romerna säger jag bara: Visa att ni kan leva i ett civiliserat samhälle där man kan skilja på mitt och ditt. Sen ska de få min fulla respekt.
 • avatar maximalen  4 veckor sedan
 • precis va du skriver tycker jag oxå
 • avatar KHland  4 veckor sedan
 • Vari låg det hemska i min kommentar? enkel logik funkar visst inte på Allehandas redaktion. Eller det är till att sticka huvudet i sanden? Skärpning.
 • avatar maximalen  4 veckor sedan
 • man får inte säga emot eller tycka nåt annat ,men om romerna lämmnar  mig i fred  så lämnar jag oxå dom i fred,
Mest läst på Signerat Duveborn
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu