Det är elevernas val som skall styra

Publicerad 12 april 2012 6.10 Uppdaterad 12 april 2012 6.10
Större eller mindre text

Debatt.
Niklas Jönsson anser att vi står inför ett val mellan att utveckla de egna yrkesutbildningarna eller låta privata intressen gå in.

Vi har i dag en situation med stor konkurrens mellan gymnasieskolor, och fler vill in på marknaden trots att elevkullarna minskar ett par år till. Men det är inte en enkel fråga om antingen/eller, det är en fråga om att erbjuda eleverna bästa möjliga utbildning.

SD:s hållning tycks vara att alltid säga nej när någon annan än kommunen vill utbilda våra ungdomar.

Men även i en situation med överetablering är det inte självklart att de befintliga skolorna är bättre för eleverna än de som vill starta. Jag har uppfattningen att det är elevernas val som skall styra vilka skolor som skall finnas, på det sättet tvingas alla arbeta mot en kvalité som motsvarar elevernas krav. Som underlag för kloka val skall naturligtvis ligga en bra vägledning, och där jag tror att vi kan göra mer.

Söderslättsgymnasiet är en bra skola som hävdar sig väl i konkurrensen med både friskolor och andra kommunala skolor. Trots minskande årskullar väljer större andel Trelleborgs­elever än tidigare Söderslättsgymnasiet, och vi lockar även fler elever från andra kommuner. Vi skall konkurrera just genom att vara bra och inte genom att stänga för andra.

När det gäller att utveckla Söderslättsgymnasiet kan man väl inte undgå att vi sedan i höstas står med en nyrenoverad A-byggnad, och att vi i takt med elevströmningarna investerar där vi ser en efterfrågan. För att få underlag för en långsiktig inriktning genomförs just nu en utredning med sikte på Söderslättsgymnasiets position ett antal år framåt. Jag tror att det är med sådana långsiktiga underlag vi gör de bästa satsningarna.

Vi vill satsa på Trelleborgs elever oavsett vilken skola de väljer, och vi vet att många väljer Söderslättsgymnasiet för att utbildningen är bra.

Lars Mikkelä (M)

ordförande i bildningsnämnden

Svar tilll Niklas Jönsson (SD), den 4 april.

Större eller mindre text6 läsare har reagerat på denna artikel

67% är glada

0% är likgiltiga

0% är nyfikna

33% är arga


Hur reagerar du på "Det är elevernas val som skall styra"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • avatar KHland  6 dagar sedan
  • Men som smarta politiker(???) så kör man ner utgildningen i botten och sedan är det till utomstående aktörer att göra entre. Ruffleriet inom politiken går inte att ta miste på.Kom med något nytt så vi får lite huvudbry.Ett handlingsförlopp man redan vet är förlegat.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu