Alla utom KD fattar

Text: Petter Birgersson,
Publicerad 19 juni 2012 6.20 Uppdaterad 19 juni 2012 6.20
Större eller mindre text

Signerat Birgersson.
Papporna har blivit bättre på att ta ut sina dagar i föräldraförsäkringen, visar en rapport från Försäkringskassan.

Är det bra? Ja, det är det. Barnen får chansen att knyta djupare kontakt med båda föräldrarna redan tidigt i livet. Farsorna får träna upp ett bredare register och motbevisa dem som talar om männen som enfaldiga bensinslukare.

Är det dåligt? Ja. För papporna tar fortfarande inte ens ut en fjärdedel av dagarna. Skåningarna är lite sämre än bröderna i norr. I kommuner med goda inkomster och hög utbildningsnivå är fördelning mellan föräldrarna minst ojämn – i Lund och Lomma tas 28 av 100 dagar ut av män. Ystad ligger på rikssnittet (24) medan männen i Tomelilla (18), Trelleborg (20) och Kristianstad (21) är det lite sämre på att ta ut sina dagar. Mönster och tradition är tydligt.

Även om Kristdemokraterna envisas med att tro annat, är utgångspunkten att vardera föräldern har rätt till ett antal betalda dagar för att ta hand om barnet. I praktiken kan dock en förälder skänka bort en stor del av sina dagar till den andra. Generöst. Men det utnyttjas i så hög grad att staten förklarat att alla dagarna inte kan föras över på den andra föräldern – 60 dagar av 240 måste man behålla själv. Det gäller sedan försäkringen förlängdes med 30 dagar 2002.

Männen har ökat uttaget med 24 dagar och kvinnorna minskat sitt med två sedan försäkringen gjordes generösare med begränsad överföringsrätt.

Förändringen innebar en grav inskränkning i den personliga friheten hävdar Kristdemokraterna. Ett sällsynt generöst system som är bra för ungarna, farsorna och morsorna, fattar alla andra.

Större eller mindre text1 läsare har reagerat på denna artikel

0% är glada

0% är likgiltiga

0% är nyfikna

100% är arga


Hur reagerar du på "Alla utom KD fattar"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu