Med Kina i förarsätet

Text: Petter Birgersson
Publicerad 25 april 2012 6.25 Uppdaterad 25 april 2012 8.14
Större eller mindre text

Signerat Birgersson.
Det är inte enbart Annie Lööf (C) som har anledning att fundera över Sveriges förhållande till Kina.

När den kinesiska Sverigedelegationen med premiärminister Wen Jiabo i spetsen kom till Sverige var Göteborg och Volvo Personvagnar den första destinationen.

Med premiärministern närvarande skrevs en avsiktsförklaring mellan Volvo PV och China Development Bank, värt 75 miljarder kronor, enligt Volvo PV:s vd Stefan Jacoby.

Det kinesiska övertagandet av den svenska biltillverkaren är en tydlig symbol för världens omvandling de senaste decennierna. Tidigare var det Ford och GM som skulle rädda de svenska biltillverkarna genom att öppna portarna till världens största bilmarknad.

I dag är det i stället kinesiska Geely som ska göra underverk för Volvo, och för konkursade Saab står också det sista hoppet till kinesiska intressen.

När Ifö Sanitär i Mörrum flyttar tillverkning av badkar till Kina är det en form av effektivisering vi vant oss vid att se. Men numera är det inte enbart låga löner som lockar med jätten i öster. För kinesiska Geely är Volvo tänkt att vara det snabbväxande prestigemärket på hemmaplan.

Sex större affärskontrakt ska undertecknas mellan kinesiska och svenska företag under delegationens besök, till det fem avtal mellan svenska staten och Kina. Statsministern, näringsministern och kungen ska självklart skaka tass med Kina-topparna.

Vi får väl tro att regeringen kommer att vara skarp i sin kritik gällande Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna. Fast det är möjligen väl naivt. Kanske får vi ändå nöja oss med att Tibet nämns i en bisats. När allt kommer omkring är det lika bra att Sverige ansluter sig till den kinesiska doktrinen: lägg er inte i andra länders inre angelägenheter.

Eller?

Större eller mindre text0 läsare har reagerat på denna artikel

% är glada

% är likgiltiga

% är nyfikna

% är arga


Hur reagerar du på "Med Kina i förarsätet"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • avatar MarcusCato  6 dagar sedan
  • Tilläggas kan att svenskens vardagliga konsumtion  bidrar till stabiliteten. Röda lappar lite varstans i folkhemmet.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu