Artiklar om enkät

Helena Thorfinn, författare och journalist, Nybrostrand och Yangon: 1. "Det borde bli Nawal El Saadawi, tycker jag. Hon har alltid funnits där och det vore kul med en feministisk röst som är så politisk och ständigt aktuell. Å andra sidan har vi nu flera år i rad fått nobelpristagare som många känner till, så det är väl dags för någon lite mer obskyr. Kanske Ngugi wa Thiong´o som skriver på kikuyu? Men helst en kvinna!" 2. "Jag tycker absolut priset fortfarande är viktigt, kanske ännu mer nu sedan Bob Dylan fick det och vi är fler som känner oss delaktiga och berörda. Efter Dylan är det mer litteratur och poesiälskarnas pris, än finsmakarnas och det får det gärna fortsätta vara."
Foto:
Kultur Kb 5 oktober

Fem författare om sina Nobelfavoriter

Vi har ställt två frågor till fem författare med koppling till våra trakter: 1. Vem är din favorit? 2. Är...

Lisa Bjurwald, chefredaktör för Författaren: Kommer du till mässan? – Nej. Varför? – Därför att extremhögern har flyttat fram sina positioner i det offentliga rummet under 2016-17 genom bland annat officiell närvaro i Almedalen och attacker på flyktingar utanför riksdagen. Ett valår närmar sig och SD har höga opinionssiffror. Trump styr USA med förfärande resultat i fråga om just rasism, invandring och tolerans. Men framför allt, förstås, för att Bokmässan i Göteborg har satt en handfull rasister framför flera 100 bojkottande författare och vägrat tacka nej till de förstnämnda. Till syvende och sist handlar debatten om Mammon kontra moral, konstaterar en kulturarbetare i Författarens höstnummer, och det är en god sammanfattning tycker jag.
Foto:
Kultur Kb 28 september

Mikael Niemi: "Ska vi tystna bara för att de talar, ska vi försvinna bara för att de närvarar?"

Yakob Arvedsen, 9 år, Pilevallskolan: – Jag kan gissa att det är en som jobbar på ett barnhem och bestämmer där. De jobbar och skriver papper och sådant. Adrian Arvedsen Rashiti, 8 år, Pilevallskolan: – När man blir gammal går man i pension och kan inte jobba mer. Man får sluta på jobbet och börja på ett annat. Man får inte vara polis för då måste man köra bil och röra sig fort, men man kan vara domare i någon sport. Deras barn får skjutsa dem för de kan inte hålla så hårt i ratten.
Foto:
Familj TA 17 augusti

Vad är en pensionär och vad gör de om dagarna?

Kristina Ohlsson Född 1979, bosatt i Stockholm Senaste titel: "Sjuka själar" och "Zombiefrågor" (båda 2016) 1. Michelle Magorians "Hemlängtan" gick rakt in i hjärtat och var en läsupplevelse som jag bar med mig lång tid efteråt. En briljant berättelse om flickan Rusty som evakueras från Storbritannien till USA under andra världskriget, och som sedan måste återvända hem till en familj, och ett land, hon inte sett på över fem år när kriget är slut. 2. Stephen King är - och ser ut att förbli - den författare som jag allra helst återvänder till för att hämta inspiration och vägledning när jag skriver för vuxna. Jag är särskilt förtjust i "Lida", "Jurkyrkogården" och "Majsens barn". När jag skriver för barn sneglar jag hellre på Astrid Lindgren och Maria Gripe, båda storslagna författare som jag har oerhört stor respekt för.
Foto:
Kultur & Nöje Kb 23 april

Författare inspirerar – men vad inspirerar författarna?