Annons
Nyheter

Uppmaning om sparsamhet med vatten

Vellinge kommun uppmanar sina invånare att hushålla med dricksvattnet. Detta eftersom den senaste tidens värmebölja har orsakat brist eller lågt tryck på vattnet.
Vellinge • Publicerad 28 maj 2018
Genrebild.
Genrebild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

På sin hemsida uppger Vellinge kommun att de fortfarande kan leverera tillräckligt med vatten men att det i en del områden kan vara lägre tryck eller till och med brist under kortare perioder.

Detta har bland annat gällt Räng Sand och delar av Vellinge tätort kvällstid under de senaste dygnen.

Annons

Kommunen arbetar för att komma till rätta med problemen men uppmanar samtidigt kommuninnevånarna att hushålla med vattnet bland annat genom att vattna trädgården måttligt och helst med uppsamlat regnvatten.

Vellinge kommun är ansluten till Sydvatten som levererar dricksvatten från Vombsjön och Bolmen. Enligt Sydvatten är det inte problem med tillgången på vatten utan att vattenverken har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten.

I Trelleborgs kommun, däremot, är det inga problem med vattenförsörjningen. Kommunen använder egna borror, och grundvattennivåerna är stabila.

Mellan 8 000 och 9 000 kubikmeter vatten tas ut per dygn till hushållen i Trelleborg, och även om värmeböljan påverkat mängden vatten i reservoarerna på Trelleborgs vattenverk så har det inte gett upphov till mer än vissa fluktuationer mellan dag- och nattetid.

Vad krävs för att ni ska gå ut med till exempel bevattningsförbud?

– När vattenleveransen ut till abonnenterna riskerar att påverkas, och vi inte kan upprätthålla rätt tryck, då kan det vara aktuellt med restriktioner. Men det har inte hänt under de 18 år jag varit på förvaltningen, säger VA-chef Daniel Pålsson Wargren.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons