Nyheter

Trelleborgs tomatodlare satsar på cannabis

Trelleborg/Odense Artikeln publicerades

Alfred Pedersen & Søn, som driver den stora tomatodlingen i Dalköpinge, ska delvis sadla om och börja odla cannabis. Det berättar Ekot.

Mads Pedersen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Mads Pedersen.

– Redan i höst ska vi börja bygga nya växthus, och det ska bli Europas största cannabisodling berättar företagets vd Mads Pedersen för Ekot i Sveriges Radio.

Tanken är att odlingen ska starta i Odense. I Danmark är det sedan årsskiftet tillåtet att skriva ut cannabis för medicinskt bruk till vissa patienter. Företag som får tillstånd från danska staten kan också odla cannabis, både för inhemskt bruk och för export, berättar Ekot.

Alfred Pedersen & Søn planerar att anlägga totalt 93 000 kvadratmeter växthus tillsammans med kanadensiska företaget Aurora som är ett av världens största företag inom produktion av medicinsk cannabis.

Mads Pedersen säger till Ekot att han ser stor ekonomisk potential i cannabisodlingen:

– Cannabis ser ekonomiskt intressant ut de närmaste kanske fem åren, men i takt med att det byggs allt fler anläggningar kommer priserna nog gå ner.

Ytterligare ett kanadensiskt bolag planerar att tillsammans med ett danskt företag bygga en växthusanläggning i Odense på 40 000 kvadratmeter för odling av cannabis.