Nyheter

Mycket besvärligt på flera vägar efter snökaos

Trelleborg Artikeln publicerades

Snödrev och hårda vindar ledde på tisdagskvällen till att Trafikverket gick ut med varningar om mycket besvärligt väglag även på motorvägen mellan Malmö och Trelleborg.

Algatan blev snabbt snöfylld när snöfallet drog in på tisdagsförmiddagen.
Foto: Tomas Nyberg
Algatan blev snabbt snöfylld när snöfallet drog in på tisdagsförmiddagen.

På tisdagsförmiddagen drog snön in över Söderslätt. Under dagen har fortsatt snöande i kombination med hårda vindar skapat problem i trafiken på flera vägar i Trelleborgsområdet.

Vid 19-tiden konstaterade Trafikverket att även E6 mellan Trelleborg och Malmö var hårt drabbat av snödrev, hårda vindar och snörök. Från klockan 20 var därför extrainsatser med plogning och halkbekämpning i full gång på motorvägen, och man varnar för mycket besvärligt väglag.

Vid 21.30 körde en lastbil av vägen mellan Skegrie och Maglarp. Väglaget bedömdes vara mycket halt på platsen.

Redan under tisdagsmorgonen började det snöa ordentligt över Österlen. På förmiddagen drog snöfallet in även över Trelleborgsområdet. Vid 10-tiden gick SMHI ut med en så kallad klass 1-varning för snöfall. En klass 1-varning innebär att det kan komma väder som ”innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.”

Järnvägsgatan på tisdagsförmiddagen.
Foto: Tomas Nyberg
Järnvägsgatan på tisdagsförmiddagen.

Nederbörden lugnade sig något vid lunchtid, men kom tillbaka igen under eftermiddagen. Och enligt Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, ser det ut att komma nya snöfall ända fram till onsdagen.

– Med det blir stora lokala skillnader. På en del håll 4-5 centimeter, på andra håll finns det indikationer på att det kan komma upp mot en decimeter.

Snön i kombination med friska vindar gör att det kan bli problem med sikten i trafiken. Trafikverket varnar för dåligt väglag på flera platser i Skåne. Kring Trelleborg varnades det från tisdagseftermiddagen för mycket besvärligt väglag, på grund av snödrev och snörök, på följande vägsträckor:

– Väg 108 mellan Svedala och Trelleborg.

– Väg 101 mellan Mossbystrand och Alstad.

– Väg 9 mellan Ystad och Trelleborg

Plogning och halkbekämpning pågår löpande runt om i Skåne.

Alstad under tisdagseftermiddagen.
Foto: Jenny Isaksson
Alstad under tisdagseftermiddagen.

Enligt Skånetrafiken kan det bli problem i trafiken på vissa sträckor, främst på Österlen och södra Skåne, på grund av snöfallet. Resenärer uppmanas vara uppmärksamma på att det med kort varsel kan uppstå trafikförändringar och inställda avgångar.

De kraftiga vindarna gör även att det blir ordentligt kallt.

– Lita inte på termometern. Om det är en temperatur på minus 5 grader och blåser 10 meter per sekund, så känns det som minus 14, säger Alexandra Ohlsson.

BRA LÄNKAR:

Skånetrafikens trafikinformation

SMHI:s karta över vädervarningar

Trafikverkets väginformation