Nyheter

Svåra översvämningar efter höststorm

Europa Artikeln publicerades
Vid fiskmarknaden i Hamburg står gatorna under vatten efter ovädret.
Foto: Daniel Bockwoldt
Vid fiskmarknaden i Hamburg står gatorna under vatten efter ovädret.

Minst tre människor har omkommit i en höststorm som dragit fram över Centraleuropa och Danmark.

I Tyskland är översvämningarna omfattande. Tågtrafik har ställts in i sju delstater.

I Tjeckien har två personer omkommit under fallande träd och i Polen miste en man livet när han körde in i ett träd, skriver nyhetsbyrån AFP. Omkring 200 000 personer i västra Polen blev strömlösa.

Från norra Tyskland kom skaderapporterna tätt under morgonen. Träd slets upp med rötterna, vattnet steg och räddningstjänsterna fick jobba sig svettiga. I Berlin har myndigheterna utlyst undantagstillstånd, rapporterar Berliner Morgenpost. Byggställningar har rasat på flera håll och människor som befann sig i närheten har skadats.

I Hamburg varnas för översvämningar eftersom floden Elbe har stigit kraftigt. Vattnet står högt på gator i centrum och räddningstjänsten har ryckt ut över 800 gånger, skriver Hamburger Abendblatt.

"Städerna Bremen, Hannover, Braunschweig, Göttingen, Wolfsburg, Hamburg, Kiel, Berlin, Dresden och Leipzig kan för närvarande inte nås med fjärrtrafiken", meddelar järnvägsbolaget Deutsche Bahn.

Även i Danmark råder varning för översvämningar, främst på Nordfyn och vid Odense Fjord. Storabältbron stängdes i flera timmar, men vindarna har inte vållat så stora skador som befarat.

Lågtrycket kallas Herwart i Tyskland och Ingolf i Danmark.