Nyheter

Stor insats mot illegal djurhandel

Miljö & Natur Artikeln publicerades
På årets antikmässa i Stockholm beslagtogs bland annat tigertänder. Här en bild från en operation på tigern Socrates i Colombia.
Foto:Christian Escobar Mora
På årets antikmässa i Stockholm beslagtogs bland annat tigertänder. Här en bild från en operation på tigern Socrates i Colombia.

Tusentals fåglar, reptiler och tonvis med elfenben. Det blev resultatet av Operation Thunderbird, en global insats för att få bukt med problemen med illegal handel med djur.

Den svenska polisen har precis deltagit i en stor internationell insats mot illegala djur och växthandel. Operation Thunderbird genomfördes i 43 länder, från Bangladesh till Botswana, och innefattade myndigheter som Interpol, men också den svenska Skogsstyrelsen. Insatsen pågick i tre veckor och avslutades den 19 februari.

Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarade för underrättelseinhämtning och var koordinator i Sverige. Och även på hemmaplan gjordes tillslag.

"Det genomfördes bland annat en kontroll mot årets antikmässa i Stockholm i samverkan med Länsstyrelsen i Stockholm och Jordbruksverket. På mässan beslagtogs bland annat tigertänder, vargskinnspäls och en väska av krokodilskinn", säger Filippo Bassini vid utredningsenheten på Noa, i ett pressmeddelande från polisen.

Polisen poängterar att den illegala handeln med utrotningshotade djur omsätter stora summor varje år, och göder internationella brottssyndikat, militanta grupper och organiserade kriminella nätverk.

Från svensk sida deltog även länsstyrelserna, Jordbruksverket, Åklagarmyndigheten, Tullverket, Naturvårdsverket, och Kustbevakningen.

fakta

Beslag i Operation Thunderbird

I de 43 länderna som deltog i operation beslagtogs bland annat:

60 ton trä och virke

4 770 fåglar

1 240 reptiler

100 vilda kattdjur

2,54 ton elfenben

25 ton djurdelar, till exempel horn och fjädrar

37 130 produkter som framställs av djurdelar, till exempel mediciner.

Källa: Polisen

Visa mer...