Nyheter

Skört syriskt eldupphör har inletts

Syrien Artikeln publicerades
Rök över en stadsdel i Aleppo 2012.
Foto:Manu Brabo
Rök över en stadsdel i Aleppo 2012.

Både den syriska regimen och rebellgrupper uppges vara redo att följa eldupphöret i Syrien, som inleddes sent på fredagskvällen svensk tid.

FN:s säkerhetsråd ställde sig enhälligt bakom fredsförsöket.

FN-sändebudet Staffan de Mistura avslöjade tidigare att fredssamtalen ska återupptas den 7 mars, förutsatt att vapenvilan respekteras och den humanitära hjälpen kan fortsätta att nå fram till behövande.

– Lördagen blir avgörande. Utan tvivel kommer det inte att råda någon brist på försök att underminera den här processen, sade de Mistura.

FN:s säkerhetsråd gav sitt enhälliga stöd till vapenvilan och manar alla parter att respektera överenskommelsen.

Den största paraplyorganisationen för oppositionen har meddelat att man fått med sig närmare 100 rebellfraktioner på att respektera ett två veckor långt eldupphör, rapporterar AFP.

Överenskommelsen har förhandlats fram av Moskva och Washington, och utesluter terrorrörelsen Islamiska staten (IS) och andra sunniextremister.

al-Qaidaanknutna Nusrafronten uppmanar i ett uttalande sina stridande att intensifiera attackerna mot den syriska regimen och dess allierade, rapporterar Reuters.

Ryssland fortsatte sina flygattacker mot rebellfästen med intensiv kraft bara timmar innan eldupphöret skulle träda i kraft, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Angrepp ska bland annat ha riktats mot Douma öster om huvudstaden Damaskus, och mot rebellfästen i Aleppoprovinsen och Homs.

Samtidigt uppgavs strider mellan rebeller och regimstyrkor ha fortsatt i provinsens Latakia.

– Man försöker flytta fram sina positioner innan eldupphöret för att försöka få ett bättre utgångsläge inför förhandlingarna, säger Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, till TT.

Striderna kan paradoxalt nog vara ett positivt tecken.

– Det visar att parterna tänker att det här kanske faktiskt blir ett eldupphör.

Men att få till stånd en långvarig vapenvila i Syrien är oerhört svårt i ett läge där terrorstämplade rörelser ofta slåss sida vid sida med mer moderata rebellgrupper eller befinner sig i samma områden, konstaterar Stenberg.

"Jag är inte särskilt optimistisk om möjligheterna till vapenvila, eftersom det är så många parter inblandade i Syrienfrågan. Men jag hoppas verkligen att de kommer att sluta bomba" skriver journalisten och medieaktivisten Mohammed al-Khatieb i den rebellkontrollerade staden Aleppo i ett meddelande till TT.

Bakgrund

Fredsförsöken i Syrien

Sedan den syriska konflikten bröt ut 2011 har flera misslyckade försök att få till en lösning skett.

2 november 2011: Arabförbundet når en överenskommelse med den syriska regimen om att upphöra med striderna. Uppgörelsen respekteras inte.

12 april 2012: FN-sändebudet Kofi Annan lyckas får till ett eldupphör, som kollapsar bara timmar senare.

30 juni 2012: Flera stormakter når en överenskommelse om en politisk övergång i Syrien. Men de visar sig vara oense om framtiden för president Bashar al-Assad.

14 september 2013: Ryssland och USA kommer överens om att avrusta Syrien från kemiska vapen.

22-31 januari 2014: Förhandlingar i Schweiz mellan regimen och oppositionen blir resultatlösa.

30 oktober 2015: 17 länder håller Syriensamtal, för första gången även med Iran. Men samtalen blir fruktlösa.

18 december 2015: FN:s säkerhetsråd antar en plan för en politisk lösning, med planer på en övergångsregering inom sex månader och val inom 18 månader.

29 januari 2016: Samtal mellan regimen och oppositionen bryter samman efter en ny regimoffensiv.

12 februari 2016: De 17 länderna i stödgruppen för Syrien kommer överens om eldupphör mellan de stridande parterna. Uppgörelsen ignoreras.

22 februari 2016: USA och Ryssland når en överenskommelse om att eldupphör ska träda i kraft den 27 februari (kl 23.00 den 26 februari svensk tid).

26 februari 2016. FN:s säkerhetsråd ger sitt enhälliga stöd och FN-sändebudet Staffan de Mistura ger besked att målet är att fredssamtalen ska återupptas den 7 mars.

Källa: AFP, Reuters.

Visa mer...