Nyheter

SD röstar med Alliansen i talmansvalet

Stockholm Artikeln publicerades

Andreas Norlén (M) blir vald till riksdagens nya talman på måndag. Sverigedemokraterna har meddelat att partiet ska rösta på Alliansens kandidat, vilket innebär att han blir vald.

Beskedet kom i ett pressmeddelande på lördagen:

"Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget", säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson i pressmeddelandet.

"Vår avsikt är att, så långt det är möjligt i det här läget, följa den princip som varit praxis sedan länge, att största regeringsparti innehar talmansposten. Norlén kan bara väljas med vårt aktiva stöd", fortsätter han.

SD hoppas samtidigt att partiets kandidat till andre vice talman Björn Söder ska bli vald, även om det finns en osäkerhet. Vänsterpartiet har nominerat Lotta Johnsson Fornarve (V).

"Det kan tyvärr inte uteslutas att ledamöter från andra partier väljer att rösta för den motkandidat som V har nominerat. Jag vill därför uppmana vänner av praxis i alla partier att aktivt rösta på Björn Söder", säger Jimmie Åkesson.

Socialdemokraterna har nominerat Åsa Lindestam som talman. När SD aktivit stöder Alliansen blir hon i stället förste vice.