Annons

Polisen: anmäl sexuella övergrepp

"Efter den senaste tidens samhällsdiskussioner kring sexuella övergrepp och sexuella trakasserier är det många som har frågor till polisen”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande på sin hemsida.
Sverige • Publicerad 25 november 2017 • Uppdaterad 5 december 2017

Polisen uppmanar alla som blivit utsatt för ett övergrepp att anmäla, ju tidigare desto bättre.

Så här svarar Emma Ramstedt, verksamhetsutvecklare inom brott i nära relationer på polisens Utvecklingscentrum Väst, på några av de vanligaste frågorna:

Annons

Om jag blivit utsatt för ett sexualbrott, hur anmäler jag det?

Är det akut ska du ringa 112 direkt. Är det inte akut kan du ringa polisen på telefonnummer 114 14 för att göra en anmälan. Du kan också gå in på närmaste polisstation så får du hjälp där.

Ska man alltid anmäla eller finns det några krav som måste uppfyllas?

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp tycker jag att du ska anmäla det och det finns inga krav alls som behöver uppfyllas. När du anmäler får polisen möjlighet att få en bild av hur omfattande problemet är och en eventuell återfallsförbrytare kan stoppas. Det kan vara svårt att anmäla men vi gör allt för att det ska kännas tryggt att vända sig till polisen.

Går det att vara anonym när man anmäler?

Nej det går inte att vara anonym om man är den som blivit utsatt, det vill säga att man är målsägande. Däremot kan man ta med sig en anhörig eller vän som stöd om man inte vill vara ensam, under till exempel förhör eller när man gör anmälan.

Måste man anmäla direkt?

Du kan göra en anmälan när du vill, men ju längre tiden går, ju svårare blir det att kunna säkra bevis vilket gör att det blir svårare för polisen att utreda brottet.

När man anmält ett sexuellt övergrepp, vad händer då?

Då kommer vi att hålla ett förhör med dig för att få information om vad som hänt. När vi har tillräckligt med underlag kan vi sedan ta ställning till om det ska utredas vidare eller läggas ned.

Annons

Om utredningen ändå läggs ner var ska man då anmäla?

Bara för att en utredning läggs ner betyder inte att den inte kan öppnas upp igen. Om nya bevis framkommer kan polisen välja att öppna utredningen igen. Genom din anmälan kan återfallsförbrytare upptäckas och polisen kan få värdeful information i ett större perspektiv. Vi uppmanar alltid alla som blivit utsatta för brott att anmäla det till polisen.

Kan man ta tillbaka sin anmälan om man ångrat sig?

Nej, det är åklagaren som beslutar om fallet ska utredas vidare. Däremot kan du berätta att du inte längre vill vara delaktig i utredningen, det är en rätt du har.

Maria SällbergSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons