Palestinsk regering uppges avgå

Palestina Artikeln publicerades
Foto:Darko Vojinovic

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har vid interna möten med Fatah-rörelsen på tisdagen meddelat att den palestinska regeringen i Ramallah kommer att avgå inom 24 timmar, uppger flera källor som var med på mötet för AFP.(TT)

– Regeringen kommer att avgå inom de nästa 24 timmarna på grund av att den här (regeringen) är svag och det finns ingen chans att Hamas kommer att tillåta den att arbeta i Gaza, säger Amin Maqbul, generalsekreterare i Fatah-rörelsens revolutionsråd.

Men Ihab Bseiso, talesman för regeringen, säger sig inte känna till uppgifterna.

– Vi hade ett möte i dag och vi diskuterade inte den här frågan.

Beskyller varandra

Den palestinska "enighetsregeringen" som bildades våren 2014 har skakats av oenighet mellan Abbas Fatah-rörelse och Hamas. Ännu har man inte kunnat leverera vad man lovat, inklusive val. Abbas själv valdes 2005 och hans politiska mandat hade löpt ut 2009 om det inte var för att valen gång på gång skjuts upp.

Fatah och Hamas beskyller varandra för förseningarna som har väckt frågor om partiernas politiska legitimitet. Men Abbas har försäkrat att han vill se val.

Dessutom finns den geografiska splittringen där Fatah huvudsakligen agerar från Västbanken medan Hamas kontrollerar Gazaremsan.

De svenska socialdemokraterna har varit i direktkontakt med sitt systerparti Fatahs centralkansli, som meddelat att det som ska ske är en "mer eller mindre vanlig" regeringsombildning för att partiet ska kunna "hantera den dagliga verksamheten".

– Den här försoningsregeringen med Hamas som skulle till stånd har inte effektuerats för att Hamas inte lever upp till sin del av avtalet. Ministrarna jobbar med flera departement och nu behöver de få till en rimlig arbetsbörda och då tas det in lite fler, säger Andrine Winther, internationell sekreterare hos Socialdemokraterna.

Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, påpekar att Abbas flera gånger tidigare hotat att upplösa den palestinska myndighetens regering.

Udden riktad mot två håll

Men denna gång tror han att det blir allvar – med udden riktad mot både Hamasrörelsen och ockupationsmakten Israel.

– Hamas förefaller just nu internt diskutera huruvida man kan komma överens med Israel om en längre vapenvila. Det har alltså skett förhandlingar bakom kulisserna mellan Israel och Hamas, må vara kanske indirekta. Detta irriterar president Abbas, säger Brenner.

Västbanken styrs efter en överenskommelse mellan Fatah och Hamas sedan ett år av en regering som var tänkt att få kontrollen även över Gaza. Planen rann ut i sanden i samband med Israels 50-dagarsoffensiv mot Gazaremsan och Hamas hävdar att överenskommelsens villkor inte är uppfyllda.

– Men det är ett svepskäl. Hamas vill behålla makten i Gaza, det är en starkare drivkraft, säger Björn Brenner.