Annons
Nyheter

Ny fästingart på väg att få fäste i Skåne

Den brokiga hundfästingen som sprider dödlig hundsmitta har hittats i bland annat Falsterbo och på Kullen, rapporterar Vetenskapsradion. Fästingen kan även smitta människor med sjukdomar och något vaccin finns ännu inte.
Falsterbo • Publicerad 15 november 2017
Brokig hundfästing.
Brokig hundfästing.Foto: Ulrika Forshell/SVA

Den brokiga hundfästingen sprider sig från Polen och Baltikum och norrut, till Danmark och Sverige. Hittills har tre exemplar hittats i Sverige. En på en hund som smittades i Frankrike och två ute i den skånska naturen – på Kullen och i Falsterbo. Sannolikt har dessa två förts hit av flyttfåglar.

– Den ena var på en människa. De hade varit ute och promenerat och när de kom tillbaks till bilen kröp den på benet, berättar Anders Lindström,forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt för Vetenskapsradion.

Annons

I Danmark hittades 18 exemplar av den brokiga hundfästingen i pälsen på en skjuten guldschakal. Schakalen har på senare år vandrat in i Danmark.

– Vi blev överraskade att hitta en guldschakal i Danmark men också att de här nya sortens fästingar kravlade runt i pälsen, säger Rene Bødker vid Danmarks tekniska universitets veterinärinstitut.

Klimatförändring, ett ökat antal hjortdjur, ett effektivt rovdjursskydd och att många hundar släpps på rastplatser anses ha bidragit till spridningen.

Brokig hundfästing bär på en malarialiknande parasit som ger hundar sjukdomen babesios som kan vara dödlig. Dessutom sprider den ett 40-tal olika sjukdomar som kan smitta människa. Något vaccin finns ännu inte.

En av sjukdomarna tillhör fläcktyfusgruppen. Bakterien orsakar ett svårläkt sår där huden blir svart och dör där fästingen bitit sig fast, ofta på hjässan. Vanlig penicillin, som används mot borrelia, hjälper inte. I stället krävs bredspektrumantibiotika.

– Tyvärr är det nästan en övermäktig börda som läkare och annan sjukvårdspersonal har nu när de ska kunna skilja på alla de här olika mikroorganismerna som kan orsaka sjukdom hos människa. De kommer nya arter hela tiden hit, berättar professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet för Vetenskapsradion.

Anders Lindström säger dock att man inte ska oroa sig för att bli biten av brokig hundfästing.

– Det finns miljarder vanliga fästingar i Sverige som kan sprida sjukdomar. Att det dyker upp några extra av den här arten är inget problem än så länge, säger han till YA.

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons