Annons
Nyheter

Muren fortfarande på Trumps önskelista

USA:s president Donald Trump har nu skickat en önskelista på sina prioriteringar för invandringspolitiken till kongressen. Den toppas av gränskontroll och den kontroversiella muren mot Mexiko.
USA • Publicerad 9 oktober 2017
Foto: Manuel Balce Ceneta

Trump vill att finansieringen av gränsmuren ska finnas med i en migrantuppgörelse.

Vita huset vill också påskynda deportationerna. Trump vill att antalet tjänstemän som jobbar med gränskontrollen ska öka kraftigt, med bland annat med 10 000 gränsvakter och 300 federala åklagare. Han hoppas kunna begränsa anhöriginvandringen genom att skärpa kraven för vilka som kan få ett "green card" genom familjeanknytning.

Annons

Hårdare tag önskas mot minderåriga som tar sig in i landet illegalt, som oftast kommer från Centralamerika. Liksom tidigare vill Trump dra in statliga anslag till städer som skyddar papperslösa invandrare.

Vita huset hoppas att demokraterna ska gå med på kraven, och knyter dem till partiets önskan att skydda landets nära 800 000 unga så kallade drömmare ("dreamers") som hotas av deportering.

Trump har gett kongressen ett halvår på sig att komma med ny lagstiftning som ska ersätta Daca (Deferred action for childhood arrivals) som skapades genom en presidentorder av Barack Obama 2012.

Ledande demokrater, som förhandlat med presidenten, avvisar "önskelistan".

"Det här förslaget visar inget försök till kompromiss", skriver demokraterna Chuck Schumer och Nancy Pelosi i ett uttalande.

"På listan finns muren med, vilket uttryckligen uteslutits från förhandlingarna. Om presidenten seriöst vill skydda 'dreamers' har hans personal inte gjort ett trovärdigt försök att göra det".

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons