Nyheter

26 ihjälskjutna i kyrka i Texas

USA Artikeln publicerades
Räddningspersonal på plats vid baptistkyrkan i Sutherland Springs i södra Texas där över 20 människor har skjutits ihjäl.
Foto: AP/TT
Räddningspersonal på plats vid baptistkyrkan i Sutherland Springs i södra Texas där över 20 människor har skjutits ihjäl.

Den svartklädde gärningsmannen sköt ihjäl 26 personer i Sutherland Springs.

Timmar efter den värsta masskjutningen i delstaten Texas samlades människor för en ljusvaka i närheten av baptistkyrkan där dådet skett.

Det yngsta dödsoffret var fem år och dådet har chockat orten, som har runt 700 invånare.

Bland dem som skadats finns en sexårig pojke som nu opereras efter att ha skjutits fyra gånger, berättar hans släkting för CBS News. En tvååring skottskadades också, rapporterar The Dallas Morning News.

Det äldsta dödsoffret var 72 år. Alla känner alla i det lilla samhället, berättar invånarna.

– Det här är fruktansvärt för vår lilla stad. Alla kommer att drabbas och alla kommer att känna någon som drabbats, berättar Alena Berlanga.

Bland dem som deltog i ljusvakan finns Texas guvernör Greg Abbott, som tidigare sagt att "det kommer att bli en lång sorgeprocess".

– Det är så många familjer som har förlorat familjemedlemmar. Pappor, mammor, söner och döttrar, sade Abbot på den pressträff som polisen höll efter dådet.

– Tragedin förvärras såklart av det faktum att det hände i en kyrka, en plats för andakt, där de här oskyldiga människorna sköts. Vi sörjer förlusten och stöttar deras familjemedlemmar.

Kyrkans pastor och hans hustru befann sig på annan ort, men parets 14-åriga dotter är en av dem som dödats.

Det finns ännu inget känt motiv för dådet i USA.

Två kvinnor omfamnar varandra efter den dödliga skjutningen i baptistkyrkan i Texasorten Sutherland Springs. Mer än 20 människor har dödats, enligt polisen.
Foto: Nick Wagner
Två kvinnor omfamnar varandra efter den dödliga skjutningen i baptistkyrkan i Texasorten Sutherland Springs. Mer än 20 människor har dödats, enligt polisen.

Gärningsmannen pekas ut som en 26-årig vit man, som sparkats ut från det amerikanska flygvapnet 2014 misstänkt för brott mot sin fru och sitt barn. Han ska inte ha någon direkt koppling till kyrkan eller orten, knappt fem mil sydost om San Antonio. Han verkar enligt myndigheterna inte ha koppling till någon terrorgrupp. Polisen undersöker nu vad han har postat i sociala medier.

Grannar uppger nu att de under den senaste tiden hört intensiv skottlossning från hans hem i New Braunfels, norr om San Antonio och fem mil från Sutherland Springs, som om han övat på att skjuta med sitt vapen.

Polisen har inte officiellt gått ut med gärningsmannens namn, bara att det är en vit man mellan 20 och 30 år som var beväpnad med en automatkarbin och hade skottsäker väst.

Vid dådet gick han in i kyrkan och sköt. När han kom ut sköts han av en ortsbo som sett dådet.

Gärningsmannen flydde därefter i ett fordon och hittades senare död.

– Vi vet inte om han dog genom att ta sitt eget liv eller av skotten som avlossades av den här invånaren, uppgav polisen på pressträffen.

Polisen ska ha hittat flera vapen i hans fordon.

Två av massmördarens offer dog utanför kyrkan, en avled på sjukhus och 23 sköts ihjäl inuti kyrkan.

20 personer vårdas på sjukhus efter dådet, några med kritiska skador.

Läs mer: Följ CNN:s direktrapportering här

Foto: TT

Fakta

Kyrkoskjutningar i USA

Nio svarta människor sköts till döds i juni 2015 i en kyrka i Charleston i South Carolina. 22-årige Dylann Roof dömdes för dådet, bland annat för hatbrott. Roof väntade på att medlemmarna i en bibelstudiegrupp skulle sluta ögonen i bön innan han öppnade eld och mördade dem.

I september i år dödades en kvinna när en 25-årig man öppnade eld utanför en kyrka i Antioch i Tennessee. Efter mordet rusade den maskerade mannen in i kyrkan och skottskadade ytterligare sju personer. Blodbadet stoppades av kyrkvaktmästaren som konfronterade gärningsmannen med ett eget vapen.

Visa mer...