Annons

Madsen får nej av rätten – ingen undersökning av ubåt

Peter Madsen, åtalad för mordet på Kim Wall, får avslag av Köpenhamns byret på sin begäran om att det ska göras tester av ubåten UC3 Nautilus.
Köpenhamn • Publicerad 15 mars 2018
Den danska polisen täckte inför rättegången mot Peter Madsen över ubåten UC3 Nautilus med plast och presenningar där den står i Nordhamnen i Köpenhamn.
Den danska polisen täckte inför rättegången mot Peter Madsen över ubåten UC3 Nautilus med plast och presenningar där den står i Nordhamnen i Köpenhamn.Foto: Johan Nilsson/TT

Madsens försvarare Betina Hald Engmark gjorde begäran till byretten i slutet av den första rättegångsdagen. Enligt den mordåtalade ubåtsbyggaren skulle testerna kunna bevisa hans förklaring om hur Kim Wall dog ombord. Peter Madsen hävdar att Wall dog av kolmonoxidförgiftning sedan det blivit ett tryckfall ombord. Tryckfallet gjorde, enligt Madsen, att ubåtsluckan inte gick att öppna. Madsen befann sig då på utsidan av ubåten, medan Kim Wall var på insidan.

Men Köpenhamns byret säger alltså nej till försvarets begäran. Det skriver flera danska medier.

Annons

Ubåtens motorer har varit skadade sedan Peter Madsen sänkte den i samband med Kim Walls död i augusti i fjor. Enligt bt.dk gör det att motorerna hade behövt repareras om det skulle kunna göras några tester.

Enligt bt.dk skriver rätten i sitt beslut att bevisningen varit osäker eftersom det inte hade kunnat säkras att omständigheterna kring testerna varit desamma som de var den 10 och 11 augusti 2017, då Kim Wall dog ombord.

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons