Nyheter

Lunds universitet fick tre miljarder i donationer

Lund Artikeln publicerades

Drygt 1 700 privatpersoner och över 500 företag har skänkt pengar till Lunds universitet för att uppmärksamma 350-årsjubileet. Totalt blev det drygt tre miljarder kronor i födelsedagspresent. Det skriver Sydsvenskan

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Donationskampanjen ”För en bättre värld” startade för fyra år sedan och avslutades den 28 januari. Då var det exakt 350 år sedan Lunds universitet invigdes, skriver Sydsvenskan.

Målet var att samla in tre miljarder kronor. Exakt hur mycket pengar som samlats in är inte helt klart, men målet är med råge nått.

– Vi har inte räknat helt färdigt, det finns en viss eftersläpning och den exakta siffran blir klar i mitten av februari. Men det blir betydligt över tre miljarder, säger Pia Siljeklint, chef för universitetets avdelning för donatorrelationer, till Sydsvenskan.

De största summorna har kommit från stiftelser och företag. Men många privatpersoner har också donerat, med hjälp av mobiltjänsten Swish.

Pengarna har redan kommit till användning, enligt Sydsvenskans artikel. Bland annat till renoveringen och utbyggnaden av Skissernas museum och digitaliseringen av Ravensbrückarkivet. Annars kommer stor del av donationerna gå till medicinsk forskning.