Nyheter

Kofi Annan död: ”Det är väldigt tråkigt. Och det kom för mig helt oväntat”

Backåkra Artikeln publicerades

FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan har dött. Han blev 80 år gammal.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan ger en kram som tack för de fina blommorna på Dag Hammarskjölds Backåkra 1999.
Foto: Thorsten Persson
FN:s generalsekreterare Kofi Annan ger en kram som tack för de fina blommorna på Dag Hammarskjölds Backåkra 1999.

Karin Erlandsson, intendent på Dag Hammarskjölds Backåkra utanför Ystad, blev chockad när hon fick höra om den tidigare generalsekreterarens bortgång.

– Det är väldigt tråkigt. Och det kom för mig helt oväntat. Jag tror inte många har känt till att han var sjuk, säger hon till YA.

Hon träffade själv Kofi Annan under hans besök på Backåkra 1999, och minns honom som en person och generalsekreterare som lämnade alla människor runt omkring sig berörda.

– Han hade en sån alldeles speciell röst. Hela hans väsen symboliserade allt det som vi hoppas på och med en sådan värdighet. Han var absolut en generalsekreterare i Förenta Nationerna som gjorde skillnad.

Karin Erlandsson är intendent på Dag Hammarskjölds Backåkra.
Foto: ANNA WAHLGREN
Karin Erlandsson är intendent på Dag Hammarskjölds Backåkra.

Kofi Annan hade Dag Hammarskjöld som förebild – det uttalade han tydligt under sitt besök på Backåkra – och han var mycket engagerad i vad som hände med gården, berättar Karin Erlandsson.

– Han bekymrade sig mycket under de antal år när den stod och förföll. Att han var engagerad i vad som hände här ute har jag fått höra från säkra källor på utrikesdepartementet.

Annan skulle ha deltagit i 100-årsjubileet 2005 men blev då sjuk och kunde inte närvara. Karin Erlandsson berättar att hon gått i tankar på att återigen skriva till honom och bjuda in honom när Backåkra nu har öppnat igen.

– Han var som sagt mycket intresserad av att se Dag Hammarskjölds hem som finns här.

Under sitt enda besök på Backåkra hittade Kofi Annan i Dag Hammarskjölds samlingar en liten träpall som visade sig komma från Annans hemland Ghana.

– Och den var inte bara från Ghana, utan från Ashanti-stamman som Kofi Annan kom från. När han såg den här pallen föll han liksom ner på knä och var jätteimponerad av att Dag hade en sådan pall. I hans stam ägde bara väldigt högt uppsatta hövdingar en sådan.

Det är med sorg som man på Backåkra i dag har tagit emot beskedet om Kofi Annans död.

– Det är väldigt svårt för oss, säger Karin Erlandsson. Hade detta varit en normal dag skulle vi vilja hissa flaggorna på halv stång. Men i dag har vi tre vigslar på plats, och det ska inte gästerna behöva mötas av.