Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och internationellt

Skåne/Blekinge Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

En bil åkte av vägen utanför Kristianstad på torsdagskvällen och vid Tosterups slott åkte en bil in i ett träd på fredagsmorgonen.

Skåne

SOS Alarm fick kännedom om en singelolycka i Stenlid utanför Kristianstad vid klockan 22.40.

– En personbil har väjt för ett rådjur, inga personskador. Den kommer att bärgas imorgon, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisen i region syd.

Bilen hamnade i diket

– Tre stolpar är nerkörda vid vägkanten, säger Kim Hild.

En personbil åkte in i ett träd vid Tosterups slott söder om Tomelilla på fredagsmorgonen. Larmet om olyckan kom strax efter klockan 06.

Bilen ska ha åkt in i ett träd och hamnat på sidan, enligt SOS Alarm.

Blekinge

En lugn natt i området, enligt polisen.

Sverige

Målarkonflikten utvidgas i och med att nattens förhandlingar har strandat. Måleriföretagen accepterade i morse medlarnas bud, men Målareförbundet sade nej, enligt ett pressmeddelande från Måleriföretagen.

"Jag är enormt besviken på vår motparts agerande. Målareförbundet har försatt måleribranschen i en oerhört svår situation. De verkar inte bry sig om den skada de utsätter både företagen och deras medarbetare för när låter den utvidgade strejken rulla ut. Jag har tyvärr svårt att se hur vi ska komma fram till en gemensam överenskommelse med en motpart som förkastat medlarnas bud två gånger", skriver Björn Hellman, vd på Måleriföretagen i Sverige i pressmeddelandet.

Ungefär ytterligare 600 målare och 19 företag berörs av den utvidgade strejken. (TT)

Ett flerfamiljshus evakuerades på grund av en brand i centrala Kalix under natten. Innehavaren av lägenheten där branden startade fördes till sjukhus där det kunde konstateras att skadorna lindriga.

Mannen kommer att förhöras om omständigheterna.

Larmet kom till polisen strax efter klockan två på natten och så fort polisen kom till platsen påbörjades evakuering av samtliga lägenheter, uppger polisen på sin hemsida. De boende väntas kunna återvända till sina bostäder under fredagsmorgonen. Lägenheten spärras av för teknisk undersökning. (TT)

Beredskapszonerna kring svenska kärnkraftverk är föråldrade, rapporterar Ekot.

Sverige uppfyller inte de nya krav som ställs av EU och internationella kärnkraftsorganet IAEA. Dagens områden är kopplade till telefonstationsområden, som inte längre används.

– Man kan tänka sig att man istället definierar en zon med hjälp av vägar, åar eller något annat som är lätt att se i naturen, säger Jan Johansson vid Strålsäkerhetsmyndigheten till Ekot. (TT)

Världen

Den amerikanska mjukvarujätten Microsofts kvartalsrapport övertygade inte marknaden. En fortsatt vikande pc-försäljning slår hårt mot operativsystemet Windows och vinsten blev sämre än analytikerna hade räknat med.

Aktien föll omkring 4 procent i efterhandeln på New York-börsen. Nettoinkomsten sjönk till 3,76 miljarder dollar, eller 47 cent per aktie, från 4,99 miljarder dollar, eller 61 cent per aktie, under samma period förra året.

Omsättningen föll med drygt en miljard dollar till 20,53 miljarder dollar jämfört med i fjol.

Justerat för engångskostnader blev vinsten 62 cent per aktie. Analytiker i genomsnitt hade räknat med en vinst på 64 cent per aktie. (TT)

IT-jätten Alphabet – söktjänsten Googles ägarbolag – ökade sin försäljning och vinst under årets första kvartal.

Men rapporten blev en besvikelse. Vinsten var lägre än analytikerna hade räknat med, eftersom kostnaden per klick föll. Annonsörerna betalar bara till Google om en användare klickar på en annons.

Bolagets A- och B-aktier sjönk drygt 5 procent i efterhandeln på New York-börsen. Försäljningen steg till 20,26 miljarder dollar (cirka 164 miljarder kronor) från 17,26 miljarder dollar motsvarande period förra året.

Nettoinkomsten uppgick till 4,2 miljarder dollar jämfört med 3,52 miljarder dollar under första kvartalet i fjol.

Vinsten per aktie blev 7,50 dollar. Analytiker i genomsnitt hade räknat med en vinst på 7,97 dollar. (TT)

Tchads president Idriss Déby sitter kvar på sin post för en femte period, rapporterar landets valmyndighet. Med 61,56 procent av rösterna i första valomgången så slipper Déby en andra valomgång.

Men den 63-årige presidenten har mött motstånd på hemmaplan. De senaste veckorna har protester ägt rum i landet och flera aktivistledare har satts bakom galler.

Déby har styrt landet med järnhand sedan 1990. Under sin tid har han drivit igenom en förändring i författningen som gör att en president kan ställa upp för omval ett obegränsat antal gånger. Presidenten ses också som en av de närmaste allierade till västvärlden i kampen mot jihadister och landet har en stark millitär. (TT)

Biltillverkaren Mitsubishi fick se sin aktie rasa med omkring 15 procent i kölvattnet av den senaste bränsleskandalen.

Japanske transportministern Keiichi Ishii säger att han vill att biltillverkaren möjligtvis bör erbjuda kunder att köpa tillbaka sålda bilar, efter avslöjanden om fusk med mätdata för 625 000 bilar. Ministern säger också att departementet ska se över sina metoder för att testa fordons bränsleekonomi, enligt nyhetsbyrån Kyodo. (TT)