Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

Fyra gripna för inbrott i Malmö.

Strejk och snöoväder ställer in flyg till Berlin respektive New York.

Skåne

Sent på måndagskvällen greps fyra unga män i en bil i Malmö. De misstänks ha gjort inbrott i det gamla konserthuset på Gustav Möllers gata. De ska ha setts bryta upp en dörr med en kofot och sedan åkt från platsen i en bil.

En polispatrull ska därefter ha upptäckt bilen och kunnat stoppa den. När männen greps hittades en kofot.

Det är oklart om något stulits, enligt polisen.


Blekinge

En natt utan större polisiära händelser i området.


Sverige

En man i 20-årsåldern hittades blödande på gatan i Örebro av förbipasserande. Mannen, som knivskurits, fördes till sjukhus med skador i ansiktet under måndagskvällen, skriver Nerikes Allehanda.

– Omständigheterna är oklara. Vi har försökt prata med honom. Men han var påverkad så vi har inte kunnat hålla något förhör. Det kan vara ett rån eller ett försök till rån. Han är förmodligen inte allvarligt skadad, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl på Örebropolisen, till tidningen. (TT)

Bara någon timme efter det att Gävlebocken, som firade 50 år, hade invigts i november förra året stod den i lågor. Nu väcks åtal mot en 20-årig man som misstänks ha tänt eld på den, skriver Gefle Dagblad.

– Det bygger på dna och vittnesuppgifter som i kombination, enligt min uppfattning, ger mig den bevisning som gör att jag kan väcka åtal, säger åklagare Lars Göransson.

Vittnen såg en person springa fram till bocken och hälla en vätska över den och tända på. Personen cyklade sedan från platsen och tappade en mössa. När mössan dna-testades gav den träff på en 20-årig man från Sandviken som tidigare dömts.

Lars Göransson hoppas kunna väcka åtal inom två veckor. Gävle kommun har lämna in ett skadeståndsanspråk på omkring 100 000 kronor. Mannen nekar till brott.

Förra året dömde tingsrätten den 26-årige man som då brände ner bocken till villkorlig dom, dagsböter och att betala 80 256 kronor i skadestånd till kommunen. (TT)


Världen

Markpersonalens strejk fortsätter på flygplatserna Tegel och Schönefeld i Tysklands huvudstad Berlin.

Strejken har förlängts till klockan 05 på onsdagsmorgonen, enligt Reuters. Och den kan förlängas ytterligare, enligt fackförbundet Verdi.

Alla flyg mellan Sverige och Berlin var inställda under måndagen, liksom flygen från Berlin till Sverige. Även under tisdagen påverkas flyg:

– Det är nio avgångar som är inställda. Det är fem avgångar från Arlanda och fyra från Landvetter, säger Annika Persson Kvarnbergs på Swedavias presstjänst.

Totalt ställdes 660 flighter in från Berlin under måndagen, och ytterligare 603 ställs in under tisdagen.

Fackförbundet Verdi vill höja den genomsnittliga timlönen från elva till tolv euro (drygt 115 kronor) i ett ettårigt avtal, rapporterar Reuters. Arbetsgivaren erbjuder mycket mindre, och över fyra år.

Flygbolag som påverkas kraftigt är Air Berlin, Lufthansa, Easyjet och Ryanair. Bolag med koppling till svenska flygplatser är SAS och Air Berlin. (TT)

I Kina har 17 arbetare omkommit i en hissolycka i en kolgruva, rapporterar statliga medier.

Olyckan inträffade i torsdags när en hisskabel fattade eld i den statliga kolgruvan i Heilongjiang-provinsen, nära staden Shuangyashan. Hissen föll ned i ett gruvschakt. En räddningsinsats drogs i gång för att undsätta arbetarna men nådde inte fram förrän under måndagen, och då hittades de döda.

Två svetsare har gripits och gruvans chef har stängts av. (TT)

Guatemalas socialminister Carlos Rodas avgår efter branden i ett statligt barnhem som krävde 40 dödsoffer, samtliga flickor mellan 14 och 17 år. För sju flickor är tillståndet fortfarande kritiskt.

Branden startade i onsdags efter ett upplopp på barnhemmet Virgen de la Asunción utanför Guatemala City.

Människorättsjurister tror att inlåsta ungdomar startade branden genom att sätta eld på en madrass i protest mot förhållandena på boendet. (TT)

Flera miljoner amerikaner förbereder sig nu på ett av de värsta vinterovädren på många år. Snöfall på upp till 60 centimeter väntas längs delar av östkusten när snöstormen Stella slår till.

Varningar har utfärdats för delar av Pennsylvania, New Jersey, New York och Connecticut, där stora snömängder väntas, och många skolor kommer att hålla stängt.

Samtliga SAS-flygningar från Skandinavien till New York på tisdagen har ställts in på grund av ovädret.

I USA har sammanlagt 4 000 flygningar har ställts in, de flesta till och från flygplatserna Newark International i New Jersey och Boston Logan International. American Airlines har ställt in samtliga sina flygningar till och från flygplatser i New Yorks storstadsregion. (TT)