Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

I Ystad brann flera bilar under natten.

Skåne

Tre bilar började brinna i hamnområdet i Ystad under natten till torsdagen. Och senare brann en bil på en annan plats i Ystad.

Larmet kom strax efter klockan 01.30.

– Det är tre bilar som står bredvid varandra som man har släckt ner. De kontrollerar så att det inte är någon spridning till en byggnad bredvid, men som det ser ut nu är det bara bilarna som har brunnit, säger Måns Krook, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Senare under natten, klockan 05.24, kom även larm om en bilbrand på Surbrunnsvägen i Ystad.

Läs mer: Bilar brann vid hamnen

En man i Broby misstänks ha misshandlat en kvinna som han har en relation med.

– Han fick gå ut efter förhör. Åklagaren hävde gripandet. Han är fortsatt misstänkt, säger Christer Nilsson, jourförundersökningsledare vid polisen sydvästra Götaland.

Kvinnan ska inte behövt åka till sjukhus. Polisen vill inte gå in på detaljer kring misshandeln.


Blekinge

En natt utan större polisiära händelser i området.


Sverige

En man i 35-årsåldern skadades allvarligt i en singelolycka på E45 i Trollhättan, vid 23-tiden.

– Bilen har voltat. Jag vet inte om det berodde på halkan eller om det var något annat, men det finns misstanke om rattfylleri och grov vårdslöshet i trafiken, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till TT.

Det var fyra personer i bilen när olyckan inträffade. Räddningstjänsten tog loss den skadade mannen som körde bilen och som satt fastklämd. Han fördes med ambulans till sjukhus och är allvarligt, men inte livshotande, skadad. De övriga tre personerna tog sig ur bilen på egen hand. (TT)

En man i 20-årsåldern knivhöggs i Gävle under natten.

– Det visar sig att han har fått ett knivhugg i vardera skinkan. Han är skjutsad till sjukhus av polisen, säger Kenneth Sundin, vakthavande befäl vid polisregion Mitt, till TT.

Mannen ska inte vara allvarligt skadad.

Misshandeln ägde rum utomhus och offret knackade på i ett hus och bad om hjälp då han knivskurits. Det ska vara flera gärningsmän som ligger bakom misshandeln. Ingen är gripen.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grov misshandel. (TT)

En brand bröt ut i ett flerfamiljshus i Brunflo i Jämtland och de boende fick lov att evakueras.

– Vi har hjälpt räddningstjänsten att identifiera de boende i huset. Samtliga personer ska vara ute och det är avspärrat. Vi inväntar tekniker, säger Sofie Odnäs RLC-befäl, vid Jämtlandspolisen.

En förundersökning är inledd gällande mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet. Polisen har ingen misstänkt person i nuläget.

Ingen rapporteras ha skadats i branden. (TT)

Strömningstjänsten Spotify fortsätter sin expansion i USA med att mer än fördubbla personalstyrkan. Samtidigt flyttar det svenska företagets USA-högkvarter in i World Trade Center.

Antalet anställda ska nästa år ökas med 1 000 personer, utöver de 832 som jobbar i USA i dag, enligt Horacio Gutierrez, bolagets chefsjurist, rapporterar Financial Times,

Bolaget får med flytten elva miljoner dollar i hyresbidrag, som delstaten New York betalar ut för att locka företag till det nybyggda komplexet på södra Manhattan.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo firade beskedet med att släppa en egen spellista på Spotify. Där återfanns bland andra artister som Billy Joel, Jay Z, Alicia Keys, U2 och Bob Dylan, rapporterar AFP. (TT)


Världen

Thailändsk polis har gått in i landets största buddhistiska tempel. Styrkorna letar efter en inflytelserik munk, som anklagas för penningtvätt.

– Just nu har myndigheterna börjat leta efter den person som ska gripas, säger Paisit Wongmuang, chef för avdelningen för särskilda utredningar, till journalister utanför en av ingångarna efter det att han träffat representanter för templet.

Under torsdagen har thailändska säkerhetsstyrkor bevakat ingångarna till det stora tempelområdet norr om huvudstaden Bangkok, och till slut tog de sig även in.

Landets premiärminister och juntaledare Prayuth Chan-O-Cha anser att munkarna har förhindrat polisens jobb. De ska ha vägrat att överlämna 72-årige Phra Dhammachayo, en munk som är anklagad för penningtvätt. Det är honom som polisen letar efter inne på det stora tempelområdet.

Polisen har i flera år velat förhöra Phra Dhammachayo och har försökt att komma in i templet utan framgång. Varje gång har tusentals munkar rusat ut för att blockera ingångarna. (TT)

En 19-årig man misstänks för mordet på en 11-årig flicka i Chicago i lördags. Han överlämnade sig själv till polisen.

Flickan sköts i huvudet när hon satt i baksätet på en bil. Hon avled på sjukhuset i tisdags. Mannen sköt mot tre personer som han inte tyckte hörde hemma i området, och flickan träffades av en förlupen kula.

Hon var en av två flickor som dödades i lördags i Chicago. En 12-årig flicka sköts ihjäl när hon lekte utanför en skola.

I tisdags sköts en tvåårig pojke och en man ihjäl i staden.

I fjol skedde mer än 750 mord och 3 500 skjutningar i Chicago, nivåer som staden inte varit uppe i på två decennier. (TT)

Elva bostäder har förstörts i skogsbränder på Nya Zeeland, och hundratals boende har fått fly undan lågorna i staden Christchurch.

Myndigheterna har utfärdat katastroftillstånd i staden med omnejd sedan två bränder plötsligt slagit sig samman till en större brand.

Skogsbränderna har lett till ett dödsoffer, när en helikopter som spred vatten över lågorna kraschade. 200 brandmän arbetar med att släcka bränderna. (TT)

Gripandet av en man från Mexiko som kom till USA illegalt som barn var enbart en del i en mångårig plan för säkerhet i landet, enligt amerikanska myndigheter.

Att 23-årige Daniel Ramirez Medina greps, trots att han inte ska ha någon kriminell bakgrund, har rönt skarp kritik från flera håll. Han har som vuxen fått tillfälligt arbetstillstånd enligt en reform kallad DACA som omfattar hundratusentals personer som kom till USA som barn utan korrekta papper.

Omkring 1 500 personer har sedan 2012 fått sina DACA-tillstånd indragna efter domar eller inblandning i kriminella gäng, påpekar nu myndigheterna.

"Det här fallet illustrerar bara det arbete som görs varje dag i landet för att få undan hot mot den allmänna säkerheten", skriver departementet för inrikes säkerhet. (TT)