Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

Misstänkt mordförsök i Malmö samt försök att smuggla in 40 000 cigaretter i Trelleborg.

Skåne

En man i 35-årsåldern greps när han försökte föra in 40 000 cigaretter i landet via färjan från Tyskland.

Det var vid klockan 19.45 på fredagskvällen som mannen stoppades och greps av polis. Det skedde i samband med att han körde av färjan i en personbil.

Mannen släpptes senare, men är fortfarande misstänkt för olovlig förflyttning av punktskattepliktig vara.

En personbil började brinna vid Kärrvägen i Kristianstad under natten till lördagen.

Larmet kom klockan 04.04. Räddningstjänsten åkte till platsen och släckte.

– Man har satt fyr på en bil och bilen har efter en stund blivit kortsluten så att den har rullat fram en bit. Den var fullt övertänd när vi kom till platsen, säger Peter Rosenqvist, räddningsledare vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Läs mer: Bil helt utbränd – rullade framåt

Flera smällar ska ha hörts vid Eriksfältsgatan i Malmö i natt. Strax efter klockan 04.30 skickades polis dit och stötte på tre unga män som uppgav att de ska ha blivit beskjutna, men inte träffade av skott.

Polis spärrade av platsen och en vapenhund kunde hitta flera tomhylsor. Nu på lördagsmorgonen ska en teknisk undersökning göras på platsen.

Polisen rubricerar händelsen som försök till mord alternativt dråp och tar gärna emot tips från allmänheten.


Blekinge

Två personer ska ha misshandlats på en fest i centrala Karlskrona under natten till lördagen.

Vi 04-tiden åkte polis till sjukhuset för att träffa dem och ta upp anmälningar om misshandel.

Och sent på fredagskvällen hade boende i Holmsjö inget vatten på grund av en läcka.

Men tidigt på lördagsmorgonen ska läckan vara lagad och vattnet ha kommit tillbaka, enligt ett pressmeddelande från Karlskrona kommun.

Kommunen uppmanar boende att spola en stund innan man använder vattnet eftersom det kan vara missfärgat.


Sverige

En sommarstuga i Tibro i Västergötland har brunnit ned till grunden. Flera personer var i huset när branden startade, men de hann ta sig ut.

– Ingen blev skadad, men en person är förd till sjukhus för observation och har nog fått lite rök i sig, säger Håkan Karlsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg, till SLA.

Huset var övertänt när räddningstjänsten kom dit. Det är oklart hur branden startade. (TT)

En man som blev påkörd av en hjullastare under fredagen i Malmö hamn har avlidit.

– Det är en ren arbetsplatsolycka. Det finns ingen misstanke om brott, säger Åsa Emanuelsson vid polisens ledningscentral till Sydsvenskan.

Larmet om olyckan kom vid lunchtid. Mannen fördes till sjukhus och sent på kvällen meddelade polisen att han avlidit av skadorna han ådragit sig.

Hjullastarens förare chockades och fördes även han till sjukhus. (TT)

En person har fått knivskador i ansiktet efter ett rån mot en butik på Trätorget i Göteborg.

– Personen har förts till sjukhus, men det ska vara lindriga skador i ansiktet, säger Göran Andreasson, vakthavande befäl vid Polisen i Västra Götaland, till SVT Nyheter Väst.

Det är oklart om den skadade var anställd i butiken.

Rånarna var beväpnade med kniv och en soft air-gun. Bytet vid rånet, som skedde vid 22-tiden på fredagskvällen, var cigaretter. Ingen har gripits. (TT)

Regeringen vill förbjuda skolor att undervisa flickor och pojkar i olika grupper.

– Är det så att man upplever att man har problem att ha pojkar och flickor tillsammans så ska man ta tag i de problemen, inte undvika dem genom att helt enkelt skilja könen åt, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), till SR Ekot.

Förbudet ska omfatta all undervisning. Skolverket får i uppdrag att föreslå hur detta ska skrivas in i läroplanen. (TT)

Polisen fick strax efter klockan 00.30 larm om en misstänkt skottlossning i södra Uppsala. Boende i området hörde flera smällar.

Ett vapen hittades, men ingen ska vara skadad.

– Vi anträffar ett vapen, men vi har ingen person som vi kan knyta till det, säger Johan Lindén, RLC-befäl på polisen region mitt, till Expressen.

Enligt Aftonbladet säger polisen att "ett allvarligt brott" har skett.

Händelsen utreds som grovt vapenbrott. Ingen person är gripen. (TT)

En person har omkommit i en brand i ett trähus i centrala Hudiksvall, skriver Hela Hälsingland.

Branden startade vid klockan halv fyra på lördagsmorgonen. En person hämtades ut ur lågorna av rökdykare, men avled senare på sjukhus.

– Jag kan inte säga vad som är orsaken till branden, men den började i lägenheten som omfattar hela övervåningen i huset, säger insatsledaren Gunnar Lööf till tidningen.

Huset är två våningar högt, men de två lägenheterna på nedervåningen är intakta. (TT)


Världen

Det första fallet av fosterskadan mikrocefali har bekräftats i Mexiko, och kopplas till det myggburna zikaviruset, enligt landets hälsomyndigheter.

Den drabbade bebisen var en flicka som föddes för tidigt i november förra året, och som avled vid födseln.

Mellan november 2015 och januari i år har 7 634 fall av zika bekräftats i landet. Sjukdomen har ofta inte så allvarliga konsekvenser förutom för den som är eller blir gravid. (TT)

En av president Trumps rådgivare motiverade USA:s inresestopp från flera länder med "massakern i Bowling Green" – ett terrordåd som aldrig ägt rum. Efter att ha blivit förlöjligad i sociala medier rättade hon sig.

Rådgivaren – Kellyanne Conway, tidigare Donalds Trumps kampanjchef – sade i en tv-intervju att två irakier som radikaliserat i USA var hjärnorna bakom en "massaker" i södra Kentucky 2011. Men, tillade hon, många känner inte till händelsen, "eftersom den inte bevakades av medierna".

Conway syftade förmodligen på gripandet av två irakiska män i maj 2011 i just Bowling Green. De två anklagades för att ha försökt skicka vapen och pengar till terrorrörelsen al-Qaida i Irak. Men männen hade inga planer på någon attack i USA – och ingen massaker inträffade.

Efteråt klavertrampet twittrade Conway att hon menat "terroristerna i Bowling Green" och passade samtidigt på att skälla ut en reporter som kritiserat henne. (TT)