Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.

Skåne

Strax innan midnatt får räddningstjänsten larm om brand i en villa på Nyponvägen i Trelleborg, där det brann i en torktumlare i tvättstugan.

Elden kunde släckas innan den spred sig men villan fylldes med rök som fick ventileras ut av räddningstjänsten. Inga personskador ska ha uppkommit i samband med branden.

Vid 23.30 rycker räddningstjänsten ut till Vallgatan i Vellinge där det börjat brinna i en husvagn. En halvtimme senare var branden släckt men den är oklart hur stora skadorna blev på fordonet. Inga personskador ska ha uppstått i samband med branden.

Vid tvåtiden på natten fick polisen in en anmälan om misshandel som ska ha inträffat i samband med förberedelserna för Kiviks marknad.

– De håller på och reser tält och liknande inför marknaden och det är på en camping intill som två män ska ha misshandlat en tredje person, säger Magnus Svall, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Enligt målsäganden, en man i 20-årsåldern, har han fått ta emot ett tiotal slag mot övre delen av kroppen. Skadorna ska dock inte ha blivit så allvarliga att han behövt uppsöka sjukvård.

Strax innan klockan tre på natten inkommer ett larm om brand i fordon på Arrendevägen i Västra Ingelstad. Enligt polisen har någon försökt tända på någon form av vätska som placerats under bilen, men elden tog sig aldrig och bilen klarade sig oskadd.

Polisen har tagit flaskorna med vätskan i beslag för att eventuellt kunna få fram någon misstänkt via fingeravtryck.

Hörby kommun har sagt upp avtalet med ett företag som har drivit ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar sedan början av året. Anledningen är misstankar om att personalen har försökt radikalisera dem som bodde där, skriver Kvällsposten.

Ungdomar har berättat att de utsattes för religiösa påtryckningar och inte fick lyssna på musik eller gå på badhuset.

En av dem spelade in personalen och gav ljudupptagningen till socialtjänsten, som genast sade upp avtalet.

– Vi skickar ungdomar till HVB-hem bland annat för att de ska integreras i svenska samhället, inte för att de ska radikaliseras, säger Hörby kommuns socialchef Eva Klang Vänerklint, till tidningen. (TT)

Sverige

Den sexåriga flicka som varit försvunnen i Blacksås naturreservat i Hudiksvalls kommun har hittats välbehållen.

Ett stort sökpådrag pågick under kvällen och början av natten sedan hon försvunnit från sin familj. Hon var borta i över 13 timmar.

Flickan hittades vid ettiden på natten av polisens hundförare i sökområdet. Hon fördes ur skogen med fyrhjuling och undersöktes av ambulanspersonal. Hon har fått träffa sina föräldrar.

– Hon hittades i ett område med mycket sten och stup och raviner. Hon är rätt kall nu. Hon har gjort det fantastiskt bra, det är en tuff tjej, säger fjällräddningens insatsledare Rickard Svedjesten. (TT)

En man försökte natten till söndagen med hot tvinga med sig en kvinna i en bil i Jönköping.

Mannen – som kvinnan inte kände – använde våld, skriver polisen på sin sajt. Han hotade henne även med ett knivliknande föremål.

Kvinnan lyckades slita sig loss. Polisen söker vittnen som kan ha gjort iakttagelser i samband med händelsen, som utreds som försök till människorov och olaga hot. (TT)

Världen

Sydkorea föreslår nya militära samtal med Nordkorea, de första sedan 2015, och att "fientliga aktiviteter" nära gränsen mellan de båda länderna upphör, säger landets vice försvarsminister.

Förslaget kommer omkring en vecka efter det att den nye sydkoreanske presidenten Moon Jae-In sagt att behovet av dialog med Pyongyang är större än någonsin för att stoppa Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram. (TT)

Filmskaparen George A Romero har avlidit, meddelar hans familj enligt LA Times.

Romero är mest känd för zombieklassikern "Night of the living dead" som banade väg för den moderna zombiegenren. Han ligger också bakom "Dawn of the dead", "Day of the dead" och "Land of the dead".

Regissören och manusförfattaren dog i sömnen under söndagen omgiven av sin fru Suzanne Desrocher Romero och dotter Tina Romero. Tillsammans lyssnade de på filmmusiken från hans favoritfilm "The quiet man".

Romero kämpade mot lungcancer och blev 77 år. (TT)

Den amerikanske skådespelaren Martin Landau har avlidit vid 89 års ålder.

Han fick 1994 motta en Oscar, filmvärldens finaste pris, för bästa manliga biroll i filmen "Ed Wood".

Landau var på 1960-talet en av stjärnorna i den amerikanska serien "På farligt uppdrag", som även visades i flera omgångar på tv i Sverige. (TT)

Minst nio människor har omkommit vid en populär badplats i en nationalpark i centrala Arizona, USA, sedan den plötsligt översvämmats.

Åtminstone två av de döda är barn. Ett antal personer saknas fortfarande.

En våg svepte genom området efter ett kraftigt åskoväder när över 100 personer befann sig vid skogskällan. Ett vittne berättar om hur hon såg människor som klängde sig fast i träd sedan vattnet forsat fram i ett normalt lugnt vattendrag. (TT)