Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.

Skåne

En butik i Skurup utsattes på tisdagskvällen för väpnat rån. Rånarna ska ha hotat personalen med ett föremål som liknande ett handeldvapen och tilltvingat sig kontanter och cigaretter. En stund senare greps två misstänkta personer, men enligt polisen ska ytterligare tre personer ha varit inblandande i rånet. Dessa var under natten på fri fot.

Vid midnatt kom ett larm in om lastbil som tappat ut timmerstockar på riksväg 21 utanför Vinslöv. Lastbilschauffören tvingades tvärbromsa då en nedsläckt personbil stod mitt på vägen.

Ingen person skadades, men vägen var under flera timmar avstängd i östergående riktning. Framåt morgonen var bärgningsarbetet klart och trafiken kunde släppas på igen.

Personbilen som stod mitt på vägen ska ha fått någon form av haveri, enligt polisen. Man misstänker inget brott i samband med händelsen.

Under morgonen upptäcktes ett inbrott i en lägenhet i Simrishamn. Inbrottet ska ha skett någon gång under natten. Okända gärningsmän tog sig in genom ett bryta upp en dörr.

Det var inledningsvis oklart vad som stulits från bostaden. Polisen har inga misstänkta.

I övrigt har natten varit lugn, uppger polisen.

Blekinge

Polisen uppger att natten har varit mycket lugn i hela länet. Inga händelser finns att rapportera.

Sverige

En butik i Skurup i Skåne har utsatts för ett väpnat rån. Två personer hotade personal med vad som såg ut som ett handeldvapen. De fick med sig kontanter och cigaretter som stoppades ner i säckar.

Flyktbilen hittades senare vid Svaneholms slott utanför tätorten, och två personer greps.

– Ingen person har skadats fysiskt, säger Stephan Söderholm, presstalesperson vid polisens region Syd.

Rånet inträffade vid halv elva på tisdagskvällen. (TT)

I stora delar av Sverige är det risk för gräsbränder, enligt SMHI. Anledningen är att bränder kan uppstå och spridas i torrt gräs från i fjol.

Varningen gäller i följande län: Jämtland (utom fjällen), Västernorrland, Gävleborg, Dalarna (utom fjällen), Västmanland, Örebro, Uppsala, Värmland, Stockholm, Gotland, Kronoberg och de östra delarna av Västra Götaland.

Gräsbrandsvarningar utfärdas varje år på våren när snön smälter. Vid eldning utomhus bör "stor försiktighet iakttas".

– Gräset blir nästan som krut den här perioden, sade Leif Lindahl, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till TT i förra veckan.

– Man måste hålla koll på vinden, ha med släckredskap, planera och gärna vara flera personer. Sedan tycker jag att man ska tänka efter innan man börjar, om man verkligen behöver elda. (TT)

Världen

Tre personer har skjutits till döds på öppen gata i staden Fresno i Kalifornien. Den misstänkte skytten har gripits, rapporterar flera amerikanska medier. Sammanlagt 16 skott ska ha avlossats, enligt Los Angeles Times.

Mannen var eftersökt av polisen för misstänkt inblandning i mordet på en säkerhetsvakt vid ett motell i torsdags.

Det är ännu inte känt vilka motiv mannen hade. Men enligt polischefen Jerry Dyer hade mannen uttryckt hat mot myndigheter och ljushyade människor.

Den beväpnade mannen ska också ha sagt "Allahu Akbar" (Gud är större) i samband med att han lämnade över sig till polisen.

– Det är för tidigt att säga huruvida det här handlar om terrorism. Med tanke på hans uttalande, så kan det absolut indikera detta. Men det gjordes inget uttalande i torsdags när han sköt säkerhetsvakten, säger Dyer till Los Angeles Times. (TT)

Skottlossning har brutit ut vid Katarinaklostret på Sinaihalvön, norr om Sharm el-Sheik i Egypten. En polis har dödats och minst fyra poliser har skadats i attacken, rapporterar statlig egyptisk tv. Skottlossningen ska ha inträffat vid en säkerhetskontroll.

Terrorrörelsen IS påstår via ett av sina propagandaorgan att den ligger bakom angreppet, rapporterar Reuters.

Klostret, som grundades av kejsar Justinianus I i mitten av 500-talet, finns med på Unescos världsarvslista och är ett populärt turistmål.

För drygt en vecka sedan dödades 45 människor i två självmordsdåd mot koptiska kyrkor i Egypten. IS tog på sig även de dåden.

Egypten har infört undantagstillstånd med anledning av attackerna mot landets kristna minoritet. (TT)

USA:s tidigare president George Bush den äldre är inlagd på ett sjukhus i Houston för en mild form av lunginflammation, men "kommer att bli bra", säger hans talesperson Jim McGrath i ett uttalande.

92-åringen fördes till sjukhus på fredagen "för observation på grund av en ihållande hosta som hindrade honom från att vila ordentligt". Han har nu fått behandling för lunginflammationen, enligt uttalandet.

"President Bush är på mycket gott humör och stannar för ytterligare observation medan han återfår sin styrka", säger McGrath.

Under de senaste åren har den tidigare presidenten varit inlagd på sjukhus med andningsproblem ett antal gånger. I januari i år vårdades han senast på sjukhus för lunginflammation. (TT)

Dödssiffran har stigit till 113 efter de kraftiga översvämningarna och lerskreden som drabbat Peru sedan årsskiftet. Senast förra helgen omkom fem personer.

Ytterligare 178 000 människor är hemlösa till följd av katastrofen i landet som enligt forskarna beror på väderfenomenet El Niño som dragit in över kusten.

Närmare en miljon bostäder och ett stort antal vägar har skadats i ovädret. (TT)