Nyheter

Halva Raqqa befriat ur IS grepp

Syrien Artikeln publicerades
Soldater ur SDF-alliansen passerar förstörda butiker i industriområdet i östra Raqqa.Foto: Hussein Malla/AP/TT
Foto:Hussein Malla
Soldater ur SDF-alliansen passerar förstörda butiker i industriområdet i östra Raqqa.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen har drivit ut Islamiska statens styrkor ur halva Raqqa, rapporterar Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Alliansen har kämpat i månader för att återta staden, IS starka fäste, från jihadisterna.

Alliansen SDF "kontrollerar nu 50 procent av Raqqa stad trots starkt motstånd från IS", säger Abdel Rahman på SOHR till nyhetsbyrån AFP. Operationen har fått stöd av luftangrepp, vapen och utrustning från SDF men IS har svarat med självmordsattacker, bilbomber, beväpnade drönare och sprängladdningar som spridits ut över hela staden.

SDF:s talesperson för operationen i Raqqa uppger att knappt halva staden är befriad från terrorgruppens klor, och att man avancerar för att omringa stadskärnan.

IS intog Raqqa 2014 och staden har sedan dess förknippats med grymheter så som offentliga halshuggningar. Tiotusentals civila har flytt striderna i staden, men FN uppskattar att omkring 50 000 människor fortfarande är fast i Raqqa.

När staden är befriad kommer ett civilt råd att ta över administrationen. Infrastrukturen är svårt skadad efter åren av IS-styre och bombningar från olika sidor i striderna, inklusive koalitionen.