Nyheter

Förslag: Slå ihop Skånes kommuner

Trelleborg Artikeln publicerades

Tankesmedjan Intelligence Watch tycker att antalet kommuner i Skåne ska halveras. Men Trelleborg och Vellinge anses vara stora nog att klara sig som de ser ut i dag.

Trelleborgs kommun anses vara stor nog för att klara sig som den ser ut i dag.
Foto: Claes Nyberg
Trelleborgs kommun anses vara stor nog för att klara sig som den ser ut i dag.

Det är med anledning av den pågående kommunutredningen som tankesmedjan skrivit rapporten ”Ny sydsvensk kommunindelning”. Det skriver Intelligence Watch i ett pressmeddelande.

I rapporten menar man att framförallt småkommuner borde slås ihop, för ekonomiska fördelar och för att det ska bli lättare att rekrytera kompetent personal. Förslaget är att dagens 33 kommuner ska bli 15.

Intelligence Watch skriver att man skickat ut en enkät som visar att 65 procent av kommunstyrelseordförandena i Skåne och bland 95 procent bland kommuncheferna är positiva till kommunsammanslagningar.

Men bland de kommuner som anses kunna fortsätta se ut som de gör i dag, på grund av sin storlek, finns både Trelleborg och Vellinge. Det gäller även för Helsingborg och Hässleholm. Malmö föreslås bli ännu större i och med en sammanslagning med Burlöv. Och Lund föreslås bli en ny kommun tillsammans med Hjärup.

Intelligence Watch är en oberoende tankesmedja för hållbar utveckling med fokus på miljö, ekonomi och sociala frågor. Tankesmedjan har 20 medlemmar, universitet, högskolor, kommuner och företag, som finansierar verksamheten.

Här är tankesmedjans förslag

Följande kommuner föreslås gå samman

Bjuv, Åstorp, Klippan, Perstorp och Örkelljunga

Eslöv, Höör och Hörby.

Ystad, Skurup och Sjöbo.

Lomma och Kävlinge

Höganäs och Ängelholm.

Landskrona och Svalöv.

Simrishamn och Tomelilla.

Svedala och Staffanstorp.

Kristianstad och Östra Göinge.

Malmö: för att underlätta planering och utveckling föreslås Burlöv bli en del av Malmö

Lund: för att underlätta planering och utveckling föreslås Hjärup bli en del av Lund. Genarp ligger långt från Lunds tätort och föreslås övergå till Staffanstorp.

 

Tre sammanslagningar över länsgränserna föreslås:

Båstad med Laholm.

Osby och Älmhult.

Bromölla och Sölvesborg.

 

De föreslås kvarstå med dagens gränser:

Helsingborg, Trelleborg, Hässleholm och Vellinge.

 

Källa: Tankesmedjan Intelligence Watch

Visa mer...

Kommunutredningen

En parlamentarisk kommitté

Kommunutredningen är en parlamentarisk kommitté som tillsattes i början på 2017 med uppdraget att utarbeta en strategi för att stärka kommunernas kapacitet att fullgöra sina uppgifter och hantera de närmaste decenniernas utmaningar.

Utredningen ska bland annat analysera i vilken utsträckning olika åtgärder kan stärka kommunernas förmåga att möta samhällsutvecklingen. Det kan handla om kommunal samverkan, kommunsammanläggningar, förändrade uppgifter och en asymmetrisk ansvarsfördelning, men även andra tänkbara åtgärder.

Slutbetänkandet kommer att redovisas i oktober 2019.

Källa: regeringen.se

Visa mer...