Falsterbo-deckaren faller på orealistiskt polisarbete

Artikeln publicerades

Kerstin Bergman har läst en duo som borde våga satsa fullt ut på sin genre.

Ryttaren

Författare:

Christina Olséni och Micke Hansen

Förlag:

Massolit

Även i Olséni och Hansens tredje bok, ”Ryttaren”, får vi möta poliser och pensionärer i Falsterbo. Denna gång kretsar det kring Falsterbo Horse Show, där en stjärnryttare plötsligt faller död av hästen på hoppbanan. Konkurrens om platsen i OS-laget, familjekonflikter, otrohetsaffärer och hästaffärer – motivmöjligheterna är många. Men när den hopplöse Mårten, den präktiga Lisa och den utbrände Fredrik tar sig an fallet tar det ändå fyrahundra sidor att identifiera mördaren.

Trots att boken till stora delar är upplagd som en pusseldeckare är det uppenbart att för Olséni och Hansen är det primära inte att konstruera en smart och klurig deckargåta – vilket gör upplösningen till något av en besvikelse. Istället läggs allt fokus på att komiskt skildra huvudpersonerna och deras privata förehavanden. Mårten som startar ett hönseri i villaträdgården, Egon som är svartsjuk när Elisabeth får en stilig fransman på besök, och Lisa och Fredrik som har en (o)romantisk dejt.

Många uppskattar säkert författarnas humor och kriminalkomedin som form, men precis som i förra boken kan jag önska att man vågat satsa på detta fullt ut. Skippa de tråkiga poliserna och låt pensionärerna vara komiska och stå i centrum. Orealistiskt privatspanande vinner alla gånger över orealistiskt polisarbete.