Nyheter

Detta har hänt medan du sov

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Det har varit en natt utan större polisiära händelser i Trelleborg. Samtidigt står det nu klart att SJ planerar fler tågavgångar från Malmö – och under ett historiskt ögonblick i natt korsade diktatorn Kim Jong-Un gränsen till grannlandet Sydkorea.

Skåne

SJ planerar att utöka antalet snabbtåg mellan Malmö och Stockholm. Även tågen till Köpenhamn ska bli fler. Redan från och med nästa år vill tågbolaget att turerna mellan Malmö och Stockholm börja gå så ofta som en gång i timmen.

– Det är två stora dynamiska områden som växer jättemycket och vi ser att vi har allt fler resenärer som åker mellan regionerna, säger Petter Essén, affärschef på SJ, till Sydsvenskan.

De nya avgångarna är en del av SJ:s satsning att binda ihop Stockholm, Östergötland, Småland och Öresundsregionen. SJ har skickat in ansökan om fler turer till Trafikverket, men slutbesked väntas först i september.

 

Mellan halv nio och nio på torsdagskvällen ska två ungdomar ha blivit attackerade på Vilan i centrala Kristianstad. Den ena av ungdomarna fick åka till sjukhus för kontroll, men ingen av dem ska ha fått några allvarliga personskador, enligt polisen.

I inledande förhör har de utsatta ungdomarna sagt att de blivit slagna av fyra till fem gärningsmän som de inte känner sedan tidigare. Det finns inget känt motiv till varför gärningsmännen skulle ha gett sig på ungdomarna.

Polisen har i nuläget ingen utpekad eller gripen för brottet. Händelsen rubriceras i nuläget som misshandel.

 

Världen

Vid 02.30, svensk tid, korsade den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un för första gången någonsin gränsen till Sydkorea. Delar av Kim Jong-Uns liv är höljda i dunkel, men nattens möte är hans första kända besök i grannlandet.

Den 34-årige diktatorn satte sig kort efter gränskorsningen ner i ett möte med Sydkoreas president Moon Jae-In. De båda ledarnas officiella syfte med mötet är att stärka relationerna mellan länderna. Så sent som i mars överraskade Kim Jong-Un omvärlden med en resa till Kina. Nordkoreas diktator har annars avhållit sig från utlandsresor sedan han fick makten. Hans syster var den första i Kimdynastin att besöka Sydkorea under de olympiska spelen och har följt med sin bror till det pågående mötet.

Toppmötet är det första på över ett decennium mellan Nordkorea och Sydkorea. Kim Jong-Uns utveckling av kärnvapen har lett till spänningar inte bara på Koreahalvön utan även i Nordkoreas relationer med andra länder.

I år är det 70 år sedan Korea splittrades i två länder. Enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA är ett av Kim Jong-Uns syften med toppmötet att diskutera en återförening av Koreahalvön.