Nyheter

Dan Eliasson avgår som rikspolischef

Stockholm Artikeln publicerades

Dan Eliasson avgår som rikspolischef och blir i stället generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

”Ett nödvändigt beslut”, kommenterar Polisförbundet.

Dan Eliasson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Dan Eliasson.

– Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson i pressmeddelandet.

Dan Eliasson har varit rikspolischef sedan den 1 januari 2015. Då slogs polisen samman till en enda myndighet. Under åren har mycket kritik riktats mot Eliasson, det har bland annat varit mycket missnöje inom poliskåren.

− Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits, säger Dan Eliasson i pressmeddelandet.

Polisförbundet har länge varit kritiska till hur omorganisationen genomförts och välkomnar nu beskedet om Eliassons avgång.

– Rikspolischefen fick i uppgift att genomföra den största omorganisationen av svensk polisen på decennier. Det har varit en turbulent tid, vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom. Det är därför ett klokt och nödvändigt beslut, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Dan Eliasson gör sin sista dag som rikspolischef den 15 februari och tillträder tjänsten på MSB den 5 mars.

Enligt polisen fortsätter verksamheten att bedrivas som planerat. Mats Löfving är fortsatt ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning.