Nyheter

Anders Thornberg blir ny rikspolischef

Stockholm Artikeln publicerades

Sveriges nya rikspolischef heter Anders Thornberg. Han är i dag chef för Säpo och blir landets första rikspolischef som har bakgrund som polis.

 

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) meddelade under en presskonferens på Rosenbad att regeringen har utsett Säpochefen Anders Thornberg till ny polischef.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) meddelade under en presskonferens på Rosenbad att regeringen har utsett Säpochefen Anders Thornberg till ny polischef.

Justitie- och inrikesminister avslöjade Morgan Johansson (S) på torsdagen namnet på den nya rikspolischefen under en presskonferens på Rosenbad.

– Öppenhet och modet att säga som det är kommer att prägla mitt jobb som rikspolischef, säger Anders Thornberg, enligt DN.

Polisförbundet välkomnar utnämningen av Anders Thornberg som ny rikspolischef.

– Anders Thornberg har stor kunskap om det polisiära arbetet och kan motivera och engagera medarbetarna. Han blir den samlande kraft som svensk polis behöver, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

Men Polisförbundet vill också se ett krafttag mot nuvarande polisbrist.

– Polisförbundet kräver att regeringen nu ger den nye rikspolischefen och Polismyndigheten rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb, säger Lena Nitz i pressmeddelandet.

Anders Thornberg tar över efter Dan Eliasson som på onsdagen meddelade att han avgår. Han gör sin sista dag som rikspolischef den 15 februari.

Eliasson, har under sin tid som rikspolischef fått mycket kritik, bland annat för hur sammanslagningen av polisen till en myndighet gått till. Han blir i stället generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz kommenterade på onsdagen Eliassons avgång så här i ett pressmeddelande:

– Rikspolischefen fick i uppgift att genomföra den största omorganisationen av svensk polis på decennier. Det har varit en turbulent tid, vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom. Det är därför ett klokt och nödvändigt beslut.

Besked om vem som blir ny Säpochef kommer enligt regeringen senare.