Nyheter

Äldre man bedragen på en halv miljon

Trelleborg Artikeln publicerades
Efter att ha gett ut bankuppgifter via telefon har en trelleborgare blivit lurad på en halv miljon kronor.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Efter att ha gett ut bankuppgifter via telefon har en trelleborgare blivit lurad på en halv miljon kronor.

Två äldre män blev i lördags lurade via telefon. En man blev lurad av en bedragare på en halv miljon kronor.

Den typ av bedrägeri som inträffade i Vellinge för två veckor sedan, där uppringare anger att de ringer från en bank och sedan en från polisen, har nu nått Trelleborg.

Två män i Trelleborgs kommun, som är närmare 80 år, har anmält att de blivit utsatta för bedrägeri.

De har först blivit uppringda av en person som uppger att de ringer från personens bank och att någon har tagit ut pengar på deras konto. De säger att polisen kommer att ringa dem efter ett par minuter. Då har en annan person ringt och uppgett sig för att vara polis. Då har de begärt att männen ska uppge sin kod till sin bankdosa.

En av de två trelleborgare som blev uppringd i lördags, blev av med 500 000 kronor på sitt konto efter att han blivit lurad.

I det andra fallet gav mannen ut sin kod till sin bankdosa, men från honom har förövarna ändå inte lyckats ta ut några pengar.

Mannen som blev av med en halv miljon kronor uppger I polisanmälan att personerna i luren lät väldigt trovärdiga. Personen hade uppgett att de ringde från polisen i Malmö och att någon i Thailand hade tagit ut pengar från kontot och att de därför skule hjälpa honom att spärra kontot.

Polisen vill nu varna för dessa bedragare.

– Man ska aldrig lämna ut sina kontouppgifter per telefon, oavsett vem personen säger att den är. Och vi inom polisen uppmanar aldrig personer att plocka fram deras bankdosa, säger Bosse Andersson, vid polisen i Trelleborg.

Det två bedrägerisamtalen kom båda i lördags, en vid klockan tio, och en vid klockan tre på eftermiddagen.