Nöje

Pop: "Skir, melankoliskt sommarfläktande easy listening"

Ny musik Artikeln publicerades
Brittiska Saint Etienne är tillbaka med ännu ett sommarfläktande easy listening-album, trogna sin sällsamma popljudbild sedan 1990.
Foto:Bertil Ericson
Brittiska Saint Etienne är tillbaka med ännu ett sommarfläktande easy listening-album, trogna sin sällsamma popljudbild sedan 1990.

"Vi som älskar 90-talet" är en stor nostalgisk eurodanceshow med Dr Alban i spetsen som sveper över landet i sommar. Men det fanns mer.

Vi hade ett 90-tal som handlade om shoegazer, om svärtad indiepoprock och ett brittkrig mellan Blur och Oasis och Suede och Pulp.

Och så fanns det ett 90-tal av skir, melankoliskt sommarfläktande easy listening. Med The Cardigans i spetsen härhemma – och franskklingande Saint Etienne med sångerskan Sarah Cracknell i spetsen på de brittiska öarna.

Navet inom svensk easy listening, som kammade hem storkovan i Japan under 90-talet, var popbandet Eggstones studio i Malmö. Såväl japanska fans som band vallfärdade till Tambourinestudion och de europeiska kollegorna följde efter. Som Saint Etienne. Musikskribenten och bandmedlemmen Bob Stanley hittade till den musikaliska indiepopgryta som puttrade kring Möllevångstorget under 90-talet.

Med 2000-talet tog EDM- och R'n'b-popen över topplistorna. Parallellt med jakten på snabbmatade tv-idoler har easy listening-genren återvänt till sin undergroundnivå och mest nått tillbaka upp till eterytan som flyktiga sommarfåglar i tonsättandet av tv-reklamjinglar.

Saint Etienne har oförtrutet fortsatt för de trogna fansen, aldrig tappat i status och släpper på fredag senaste plattan "Home Counties" (Heavenly Recordings). En 19 (!) spår lång uppvisning i easy listening-genrens ädlaste konst.

Öppningslåtens titel är motsägelsefull. Saint Etienne bjuder definitivt på "Something new" med ännu ett album – men samtidigt är det ett dedikerat harvande i en cementerad ljudbild som trion bjuder på. "The Stockholm of the 90'ies" befäster Sarah Cracknell själv i skönt drömska "Whyteleafe".

Tips

Skånsk easy listening

Eggstone: "In San Diego" (1992)

Plattan rankades som det 39:e bästa svenska albumet någonsin av tidskriften Sonic Magazine 2013. Eggstone gjorde ett sällsynt gig på Malmö Live nyligen, tillsammans med Malmö symfoniorkester.

The Cardigans: "Emmerdale" (1994)

Debuten från landets ledande easy listening-akt kom 1994. Gänget erövrade först Japan och sedan även USA med låten "Lovefool" efter att den plockats in i filmen "Romeo & Julia" med Leonardo DiCaprio och Claire Danes. Nina Persson och grabbarna valdes i år in i Swedish Hall of Fame.

Leslies: "Totally brilliant" (1996)

Debuten med Kristianstadsbandet där Tony Ivarsson, nuvarande rektor på Söderportgymnasiet, höll i mikrofonen. Bandet spelade in i Tambourinestudion och gavs ut på franska, amerikanska och svenska indiebolag.

Visa mer...