Nöje

Markoolio rysrolig trollkarl i "Aladdin" på musikalturné

Kristianstad Artikeln publicerades
På turné med "Aladdin": Markoolio, Kim Sulocki, Charlie Grönvall, Claes Malmberg och Renaida Braun.
Foto:Peter Knutson
På turné med "Aladdin": Markoolio, Kim Sulocki, Charlie Grönvall, Claes Malmberg och Renaida Braun.

En älskad saga hämtad ur "Tusen och natt". Disneysuccé på biograferna och på Broadway. Nu intar "Aladdin" de svenska musikalscenerna, med turnéstopp i Kristianstad, Ystad och Malmö.

Vi har sett honom som Astrid Lindgrens och hela världens bästa Karlsson. Senare som det räddhågsna lejonet i "Trollkarlen från Oz". Nu vill Marko "Markoolio" Lehtosalo skrämmas som El Zallham, den onde trollkarlen, när familjemusikalen "Aladdin" gör Sverigeresan.

– Skrämmas och skrämmas. Killen är ganska snällt otäck – lite som "Drak-Olle" i "Familjen Rysberg" och "Doktor Mugg". Vi vill ju att ungarna ska ha roligt, inte gå hem rädda och ligga sömnlösa.

Markoolio skrattar och säger att han har längtat tillbaka till musikalscenen.

– Jag gillar livekänslan, den plockar fram nerven. Det är kul att sugas in i en fiktiv värld, dit barnen följer med i tron att allt är på riktigt. Det finns ingen publik som är mer utmanande och ärlig. Barn skrattar inte artigt, de skrattar när de har kul.

"Aladdin" är ursprungligen en folksaga från Mellanöstern, som ingår i samlingen "Tusen och en natt". Den berättar om den fattige ynglingen som rövas bort av en gniden trollkarl för att hämta en magisk oljelampa. 1992 blev "Aladdin" en biosuccé för Disney och 2011 fick musikalen premiär på Broadway, med musik av Alan Menken.

Bakom den svenska nysatsningen, med originalmusik av Martin Landh, står Dröse & Norberg, aktuella med Afro-Dites Motownshow och tidigare framgångsrika musikalproducenter ("Trollkarlen från Oz", "Snövit").

"Idol"-trean Charlie Grönvall gör titelrollen, andra kända ansikten är Kim Sulocki (Jabaar), Claes Malmberg (Anden) och Renaida Braun (prinsessan Safa).

Markoolio, trollkarlen. Hur ser din relation till "Aladdin" ut?

– Jag har tittat mycket på Disneyfilmen tillsammans med barnen. Det är en bra historia som berättas och nu blir jag särskilt nyfiken på vad Claes Malmberg hittar på. Hoppas verkligen han tar i från tårna i sina sångnummer.

Äventyret börjar annandag jul, med premiär på Stockholm Waterfront. Under våren 2018 finns fyra skånska datum i kalendern: 4/2 Helsingborg, 10/3 Ystad, 11/3 Malmö samt 24/4 – turnéfinal i Kristianstad Arena.

– Det är kul att lira i Stockholm, men allt kan inte fokuseras dit. En turné känns mer levande och mindre som ett pågående projekt, säger Markoolio.

Musikalturné planerad. Vad händer annars i din artistvärld?

– Vi spelar in nästa säsong av "Familj Rysberg" under juni. Och så håller jag på med några låtar där det förhoppningsvis finns en rejäl sommardänga.

Fakta

"Äventyret Aladdin"

Musikal med manus och regi av Martin Dröse. Martin Landh har skrivit musiken.

I rollerna: Markoolio, Claes Malmberg, Kim Sulocki, Charlie Grönvall, Renaida Braun.

Premiär: Stockholm Waterfront 26/12.

Turnéplan: 26–27/12, 29–30/12, 6–7/1, 11/2 Stockholm, 3/1 Södertälje, 4/1 Västerås, 5/1 Karlstad, 13/1 Uppsala, 14/1 Nyköping, 19/1 Karlskrona, 20/1 Halmstad, 21/1 Växjö, 27/1 Norrköping, 28/1 Linköping, 3/2 Örebro, 4/2 Helsingborg, 10/2 Gävle, 16/2 Skellefteå, 17/2 Luleå, 18/2 Umeå, 2/3 Skövde, 3/3 Jönköping, 4/3 Göteborg, 10/3 Ystad, 11/3 Malmö, 17/3 Eskilstuna, 24/3 Östersund, 13/4 Leksand, 14/4 Hudiksvall, 15/4 Sundsvall, 21/4 Oskarshamn, 24/4 Kristianstad.

Visa mer...