Nöje

Marina tävlar i slovenska mellon

Ystad Artikeln publicerades

Hon åkte till sin mammas födelseland Slovenien, bara för att få lugn och ro några månader. Det var fyra år sedan och Brösarpstjejen Marina Mårtensson, född i Trelleborg, har blivit kvar. Nu tävlar hon i slovenska Melodifestivalen med låten ”Blizu”, en ballad hon sjunger på slovenska.

Marina Mårtensson, sångerska med rötter i Trelleborg.
Foto: Luca Illersic
Marina Mårtensson, sångerska med rötter i Trelleborg.

Marina Mårtensson har sina rötter i jazzen som hon fick smak på under högstadietiden i Tomelilla, där hon gick i musikklass. Fram till fyra års ålder bodde hon i Trelleborg, och till hennes tidiga framgångar hör en seger i talangtävlingen TA-chansen i Trelleborgs stadspark 2002.

Även om Marina Mårtensson sedan flytten till Slovenien närmat sig popen och singer song writer-traditionen, har Melodifestivalen känts rätt långt borta för henne som artist.

– Jag har aldrig sett mig själv som en melodifestivalartist. Men det känns helt rätt nu, säger hon på en svajig messengerlänk från den lilla kuststaden Izola i nordvästra Slovenien där hon bosatt sig.

Hon berättar att Slovenien är ett litet land med bara ett par miljoner invånare. Melodifestivalen är inte alls ett lika stort arrangemang som i Sverige.

– Det är jättelitet. I jämförelse med Sverige är det som en liten ärta.

Men uttagningen till som det kallas EMA, Evrovizjijska Melodija, går till på samma vis som i Sverige med en jury som väljer ut de tävlande. Det arrangeras en enda deltävling som äger rum 17 februari med 16 artister. Hälften går vidare till finalen 24 februari i Ljubljana.

Det hindrar inte att Melodifestivalen nu tar all hennes tid. Hon har blivit intervjuad i lokala medier och känner ett starkt stöd i sin nya hemstad.

– De kallar mig våran Marina.

Marina Mårtensson har sina rötter här, och känner att cirkeln har slutits. Hon är döpt efter det största hotellet i stan. Härifrån kommer hennes mamma Lulu Mårtensson. Här finns också släktingar. Mamman var fem år när hon kom till Sverige tillsammans med sin mamma och pappa som flyttade till Sverige för att få jobb.

Därför känns det också stort för Marina Mårtensson att sjunga på slovenska och kanske rent av få representera Slovenien i Eurovision.

Marina Mårtensson berättar att låten, ”Blizu” (betyder nära) är en ballad, en poetisk sång om kärleken mellan två vänner. Låten har Marina Mårtensson och de tre slovenska musikerna i hennes band skrivit tillsammans.

–  Det slovenska språket är fantastiskt. Skulle vi vinna och gå vidare till Eurovision, skulle jag behålla den slovenska texten. Det känns viktigt att representera Slovenien, större än om jag skulle ställa upp för Sverige.

Hon beskriver också musiklivet i Izola som vitalt med många aktiva musiker och mycket kontakter med musiker från andra länder och kulturer. Som musiker har hon blommat upp här.

–  Det är så mycket musik här, vi lever mitt i Europa, säger hon.

Hon kan också leva av musiken. Hon undervisar, coachar unga talanger och spelar med sitt band.

– Vi skulle spela in min tredje skiva, men det hinner vi inte nu under mellon, säger Marina Mårtensson.

Hon växte upp i Illstorp utanför Brösarp. Föräldrarna drev Illstorps lustgård och startade jazzklubb för att döttrarna skulle få en egen scen att uppträda på.

Ovillkorlig kärlek och support från föräldrarna, anger hon som orsak till att hon har blivit musiker. En annan inspirationskälla var läraren Peter Jacobsson i Tomelilla som visade vägen in i jazzen.

Eter gymnasiet flyttade hon till Stockholm, gick på folkhögskola och spelade in två jazzplattor. Fast inte förrän hon flyttade till Slovenien hittade hon hem. Här har hon också hittat sin kärlek.

En sak är säker. Hemma i Tomelilla sitter mamma Lulu och hejar. Hon hade gärna varit på plats i Slovenien men fick inga biljetter.

–  Jag älskar schlager. Att ha en dotter som sjunger i mellon är som att få en ny bebis, säger hon.

Fakta

Marina Mårtensson

Aktuell: Tävlar i slovenska mellon.

Ålder: 31.

Bor: Izola. en kuststad vid Adriatiska havet.

Familj: sambo, mamma och pappa i Sverige, syster i London och bror i Malmö.

Karriär: Har gett ut två plattor, Fences (2009) och My tribute to The King (2010).

TV-erfarenhet: Deltog för tre år sedan i talangtävlingen ”Slovenia got talent” där hon gick till semifinal.

Visa mer...