Nöje

Kylig "Snömannen" äntligen här

Film Artikeln publicerades
Michael Fassbender spelar den plågade polisen Harry Hole i Tomas Alfredsons filmatisering av Jo Nesbøs Snömannen
Foto:Jack English
Michael Fassbender spelar den plågade polisen Harry Hole i Tomas Alfredsons filmatisering av Jo Nesbøs Snömannen

Ett och ett halvt år efter inspelningen är "Snömannen" äntligen klar för premiär. För regin står Tomas Alfredson, som tycker om att arbeta långsamt. "Vi höll på med efterarbetet fram till för några veckor sedan. Det har tagit tid, men jag är nöjd". I en av huvudrollerna: Rebecca Ferguson, Simrishamn.

Den här dagen i London är det han och huvudrollsinnehavarna Michael Fassbender och Rebecca Ferguson som ger intervjuer om filmen som baseras på Jo Nesbøs thriller. När TT besökte inspelningen i Oslo i april 2016, var Alfredson strängt upptagen och hann inte tala med medierna, men Ferguson berättade om sin roll som polis och assistent till huvudpersonen Harry Hole.

– Hon är ung och naiv, men Harry uppskattar henne. Hon är själv kanske inte helt förtjust i jobbet, men hennes dolda motiv driver henne, sa hon.

För Rebecca Ferguson, Simrishamnsbo, var valet av regissör en bidragande orsak till att hon ville medverka i "Snömannen".

– Bara att få jobba med Tomas var orsak nog att tacka ja. Fast hur skulle jag kunna leva upp till de förväntningar jag antog att han hade? Precis som Ridley Scott har han ett otroligt öga för detaljerna och det visuella. Han skulle kunna filma hur en person går från A till B och göra det till den bästa filmscenen någonsin.

Med en svensk regissör, flera svenska skådespelare (bland andra Peter Dalle, Sofia Helin, Jonas Karlsson och David Dencik) och en stor andel norrmän i teamet känns ”Snömannen” nästan som om det vore en skandinavisk film.

– Det är väldigt lågmält, det finns en tystnad som kommer från Tomas och hans kreativitet. Filminspelningar som ”Mission impossible” är annars så stora och högljudda att det ger en kick att göra häftig action. Det vi gör här är en intensiv thriller med otroligt våld, konstaterar Rebecca Ferguson.

Just tystnaden talar Alfredson mycket om denna dag i London.

– Det är något som kännetecknar oss skandinaver, vi är väldigt tysta. Och man kan utnyttja detta väldigt effektfullt på film, man låter tystnaden tala.

Det förekommer mycket snö och is i ”Snömannen”, och Alfredson säger att det självfallet är komplicerat, inte minst för att det påverkar kamerautrustningen.

– Det ger också väldigt mycket om man gör det rätt. Men kyla är inte lätt att överföra till film, det måste se kallt ut. Jag var väldigt mån om från början att det skulle vara äkta snö och äkta kyla, inget fejk.

Han arbetar som sagt långsamt och säger att han ännu inte vet vad som blir nästa projekt. Det har ryktats om Le Carré-filmatiseringen ”Vinnare och förlorare” och sedan länge hoppas han och John Ajvide Lindqvist på att få göra film av ”Bröderna Lejonhjärta”.

– Men jag vet faktiskt inte.

Vad Rebecca Ferguson gör är däremot helt klart – hon är mitt uppe i inspelningen av nästa ”Mission impossible”-film. Just nu har man paus efter det att Tom Cruise skadat sig.

– Men han läker fortare än någon annan, så vi är snart i gång igen och han kan göra scener där han dinglar från helikoptrar och sådant. Det har varit en fantastisk inspelning, vi har bland annat varit på Nya Zeeland.

"Snömannen" har biopremiär den 13 oktober. (TT)

Fakta

Harry Hole i "Snömannen"

Jo Nesbø har skrivit tio böcker om Harry Hole. Den första, "Fladdermusmannen", kom 1997 och den senaste, "Polis" gavs ut 2013.

Harry Hole har beskrivits som en av de mest plågade polismännen i Norge, om inte i hela världen. Han förlorade sin mor i cancer i 20-årsåldern och har ingen nära relation till sin far. Systern har Downs syndrom och han själv kedjeröker och dricker sig igenom de flesta av böckerna och hamnar dessutom oupphörligen i konflikt med chefer och kollegor.

Trots sitt röriga privatliv är Harry Hole en genuint duktig polis som skickats på uppdrag till såväl Australien som Thailand för att lösa kniviga fall. I "Snömannen" försöker han hitta en kvinna som anmälts försvunnen i Norge. Han kopplar ihop försvinnandet med ett anonymt brev han fått från en person som kallar sig för Snömannen.

Visa mer...