Nöje

Kamferdrops diskas inte

Melodifestivalen Artikeln publicerades
Kamferdrops.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Kamferdrops.

Melodifestivalbidraget "Solen lever kvar hos dig" av Kamferdrops diskas inte, meddelar SVT efter granskning.

Tidigare i dag rapporterade Aftonbladet att låten funnits tillgänglig på nätet, och därför riskerat att diskas. Så blir det nu inte meddelar Christer Björkman – efter att Melodifestivalen undersökt saken och konstaterat att det inte rör sig om ett regelbrott.

– Först så var det ju bara att ringa alla berörda parter, be skivbolaget att samla in upphovsmännen och sedan gå igenom hela händelseförloppet och se vilka som varit inblandade, säger SVT:s tävlingsproducent Christer Björkman till TT och fortsätter:

– Efter det pratade vi med demosångaren och när vi hade lagt ihop all den här informationen var det ganska enkelt att se att upphovsmännen eller artisten inte hade varit delaktiga eller ens varit medvetna om att låten haft någon som helst spridning.

Han berättar att upphovsmannen eller artisten måste ha varit inblandade för att det ska kunna bli tal om diskvalificering och så är inte fallet. Enligt SVT ligger skulden på demosångaren.

Christer Björkman säger också att demoversionen av låten inte haft någon stor spridning på nätet.

– Den är synnerligen begränsad. Det rör sig om en Myspace-sida och jag tror att den hade under 100 spelningar. Så enormt liten skillnad.

TT har sökt Kamferdrops via hennes presskontakt som hälsar att hon just nu laddar upp inför deltävlingen och vill vänta med att kommentera till efter direktsändningen.

För att få tävla i Melodifestivalen får en låt inte getts ut tidigare, varit tillgänglig på internet eller släppts på skiva. 2016 diskades Anna Books bidrag "Himmel för två" när uppgifter framkom att låten redan tävlat i Moldaviens uttagning till Eurovision Song Contest. 2010 diskades artisten Anders Fernettes låt "Don't stop" eftersom låtskrivaren tidigare lagt upp den på MySpace. (TT)